Οι πρώτοι μήνες μετά τον τοκετό μπορεί να είναι δύσκολοι για κάθε νέα μαμά. Πρέπει να αντιμετωπίσετε την έλλειψη ύπνου, τις αλλαγές πάνας, τη σίτιση του μωρού και τις ατελείωτες στοίβες ρούχων. Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις νέες ευθύνες που έρχονται με τη μητρότητα. Ωστόσο, είναι φυσιολογικό και υγιές το γεγονός ότι πολλές νέες μητέρες είναι πρόθυμες να ανακτήσουν τη φυσική τους κατάσταση και τη δύναμή τους.

Πώς ωφελεί η γυμναστική την νέα μαμά;

Εκτός από την απώλεια βάρους, η γυμναστική μετά τον τοκετό έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Θα αισθανθείτε λιγότερο άγχος ενώ τα επίπεδα ενεργητικότητας θα «ανέβουν» σημαντικά, επιτρέποντάς σας να χειριστείτε καλύτερα τις νέες απαιτήσεις ενός νεογέννητου.

Ωστόσο, για να διασφαλιστεί ότι έχετε μια αποτελεσματική και ασφαλή εμπειρία άσκησης, οι νέες μητέρες πρέπει να λάβουν ιδιαίτερες προφυλάξεις:

*Ξεκινήστε ήπια

Οι περισσότερες νέες μανούλες αναρωτιούνται πότε μπορούν να ξεκινήσουν να γυμνάζονται και συνιστάται να περιμένετε οκτώ εβδομάδες αν έχετε κάνει καισαρική και έξι εβδομάδες αν όχι. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας πότε θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε, μιας και κάθε μαμά όπως και γέννα είναι διαφορετική.

*Καλύτερη η ήπια ένταση

Το γεγονός ότι νιώθετε έτοιμες να γυμναστείτε λίγο μετά τον τοκετό, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραίτητα να επανέλθετε σε προπονήσεις υψηλής έντασης, μιας και μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής παρά χρήσιμη.

Αντ ‘αυτού, μια πιο χρήσιμη λύση θα ήταν προπονήσεις χαμηλότερης έντασης, όπως το stretching, το περπάτημα και η προπόνηση δύναμης με πολύ ελαφριά βάρη ή και μαλακά λάστιχα.

*Ακούστε το σώμα σας

Είτε είχατε έναν εύκολο τοκετό είτε όχι, έχετε υποβληθεί σε μια δύσκολη συναισθηματικά, ψυχικά αλλά και σωματικά εμπειρία. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο σώμα σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, καθώς προσπαθείτε να διευκολύνετε το σώμα σας μέσω της γυμναστικής και όχι να του το επιβάλλετε.

Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε άβολα ή αντιμετωπίζετε δυσκολία στην ανάκαμψη, είναι καιρός να υποχωρήσετε ή να μειώσετε το επίπεδο έντασης.