Στο παρελθόν τα όσπρια αποτελούν την εναλλακτική λύση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και της χαμηλής τους τιμής. Σήμερα η διατροφική τους αξία συνεχίζει να είναι αδιαμφισβήτη και γι’ αυτό πρέπει να τα περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας αλλά και στη διατροφή των παιδιών μας, ιδανικά δύο φορές την εβδομάδα. Ένα από τα αγαπημένα και πιο διαδεδομένα όσπρια είναι οι φακές, τις οποίες μπορούμε να απολαύσουμε σε μια ζεστή, υπέροχη σούπα.

Υλικά για 6 μερίδες

 

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1/4 φλ. ελαιόλαδο

2 καρότα, καθαρισμένα και κομμένα

2 ματσάκια σέλινο, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

1 κουτ. του γλυκού ρίγανη

1 κ.γ. βασιλικό

4 ντομάτες μεσαίου μεγέθους, ψιλοκομμένες

​4 κ.σ. κοφτές πελτέ ντομάτας

2 φλ. φακές

8 φλ. νερό

1/2 φλ. σπανάκι

2 κ.σ. ξίδι

αλατοπίπερο

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα και στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Αφού λιώσει το κρεμμύδι, προσθέτουμε τη ρίγανη και τον βασιλικό και ανακατεύουμε για 2′. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το νερό, τις φακές, τις ντομάτες και τον πελτέ. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για τουλάχιστον 1 ώρα. Μετά ρίχνουμε για λίγο το σπανάκι και αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφού σερβίρουμε, ρίχνουμε το ξίδι, αλατοπιπερώνουμε κι απολαμβάνουμε.