Πολλές φορές τα παιδιά τείνουν να γίνονται ανυπόμονα, προκαλώντας τουλάχιστον ένα αμήχανο κλίμα. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να εξοικειωθούν με τον αυτοέλεγχο, βοηθώντας τα να μάθουν πώς θα πρέπει να αντιδρούν.

Γιατί ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός

Ο αυτοέλεγχος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για το παιδί, μιας και αυτή η δεξιότητα είναι μία από τις πιο σημαντικές για να επιτύχουν μεγαλώνοντας στην ζωή τους.

Μαθαίνοντας τον αυτοέλεγχο, τα παιδιά μπορούν να πάρουν τις κατάλληλες αποφάσεις και να ανταποκριθούν σε αγχωτικές καταστάσεις με τρόπους που μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Μερικές πρακτικές που μπορείτε να δοκιμάσετε, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, περιλαμβάνουν:

*Παιδί έως 2 ετών

Τα βρέφη και τα μικρά παιδιά απογοητεύονται από το μεγάλο χάσμα μεταξύ των πραγμάτων που θέλουν να κάνουν και του τι μπορούν να κάνουν στην πραγματικότητα αντιδρώντας συχνά με οργή. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις εκρήξεις, αποσπώντας τους την προσοχή με παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες.

*Παιδί 3 έως 5 ετών

Περίπου στην ηλικία των δύο ετών, μπορείτε να «εισάγετε» το time out, όπου το παιδί θα σταματά οτιδήποτε κάνει αρχικά για λίγα λεπτά και μεγαλώνοντας μέχρι να ηρεμήσει εντελώς. Αυτό βοηθά τα παιδιά να βελτιώσουν την αίσθηση του αυτοέλεγχου.

Εξίσου σημαντικό είναι να επιβραβεύετε το παιδί όταν δεν χάνει την ψυχραιμία του και παραμένει ήρεμο. Αυτό θα αυξήσει τις πιθανότητες να επαναλάβει την επιθυμητή καλή συμπεριφορά.

*Παιδί 6 έως 9 ετών

Καθώς τα παιδιά μπαίνουν στο σχολείο, μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα την ιδέα των συνεπειών και ότι μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στην καλή και την κακή συμπεριφορά. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να απομακρυνθεί από μια απογοητευτική κατάσταση για λίγα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσει.

*Παιδί 10 έως 12 ετών

Τα μεγαλύτερα παιδιά συνήθως κατανοούν καλύτερα τα συναισθήματά τους. Εξηγήστε του ότι ορισμένες καταστάσεις μπορεί να τους προκαλούν έντονο θυμό ή εκνευρισμό, ενθαρρύνετέ τα όμως να αφιερώνουν χρόνο για να σκεφτούν πριν να απαντήσουν ή να κάνουν κάτι.

Βοηθήστε τα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν είναι η κατάσταση που τα ενοχλεί, είναι αυτό που σκέφτονται για την κατάσταση που τους κάνει να θυμώνουν.

*Παιδί 13 έως 17 ετών

Μέχρι τώρα τα παιδιά πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τις περισσότερες από τις ενέργειές τους. Αλλά υπενθυμίστε στους εφήβους τις μακροπρόθεσμες συνέπειες. Εάν είναι απαραίτητο, πειθαρχήστε τον έφηβο αφαιρώντας ορισμένα προνόμια για να ενισχύσετε το μήνυμα ότι ο αυτοέλεγχος είναι μια σημαντική ικανότητα Αφήστε τον να κερδίσει τα προνόμια, δείχνοντας αυτοέλεγχο.