Το μπάνιο του μωρού μας είναι η αγαπημένη μας στιγμή μέσα στην ημέρα. Μπορούμε να του τραγουδήσουμε, να απολαύσουμε τα χαμόγελά του και να θαυμάσουμε πόσο μεγάλωσε. Ωστόσο, παράλληλα είναι μια διαδικασία που μας τρομάζει, αφού ένα βρεγμένο μωρό είναι πολύ ολισθηρό. Ορίστε λοιπόν όσα πρέπει να προσέξουμε για να διατηρήσουμε το μωρό μας ασφαλές κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

*Δεν το αφήνουμε μόνο του ούτε στιγμή

 

Αν έπρεπε να τονίσουμε μόνο ένα πράγμα για την ασφάλεια του μωρού στο μπάνιο αυτό θα ήταν να μην το αφήνουμε ποτέ μόνο του. Όταν υπάρχει νερό, τα παιδιά και ειδικά τα μωρά πρέπει να επιβλέπονται κάθε στιγμή. Δεν βασιζόμαστε καν στη επίβλεψη από ένα άλλο παιδί, π.χ. από το μεγαλύτερο παιδί μας.

*Έχουμε δίπλα μας όλα όσα χρειαζόμαστε

 

Η οργάνωση είναι το κλειδί. Δημιουργούμε μια λίστα με όσα θα χρειαστούμε (πετσέτες, σαπούνι, σαμπουάν, πάνα και ρούχα) και βεβαιωνόμαστε ότι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από εμάς και την μπανιέρα. Έτσι, θα μπορούμε να επιβλέπουμε συνεχώς το μικρό μας. Αν πάλι για οποιονδήποτε λόγο, πρέπει να φύγουμε εντελώς από το μπάνιο, παίρνουμε και το μωρό μαζί μας.

*Ελέγχουμε τη θερμοκρασία το νερού

 

Γεμίζουμε την μπανιέρα και τσεκάρουμε ότι το νερό είναι στη σωστή θερμοκρασία πριν βάλουμε το μωρό μέσα. Έχουμε πάντα κατά νου ότι το δέρμα ενός μωρού είναι πολύ πιο ευαίσθητο και καίγεται πιο γρήγορα από ό,τι ενός ενήλικα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό. Φροντίζουμε να ανακατέψουμε το νερό με το χέρι μας, για να αποφύγουμε τη δημιουργία ζεστών σημείων και δοκιμάζουμε τη θερμοκρασία του νερού χρησιμοποιώντας τον καρπό ή τον αγκώνα μας.

*Μένουμε στεγνοί

 

Είναι αναπόφευκτο το νερό να καταλήξει γύρω από την μπανιέρα ή το νιπτήρα του μπάνιου μας. Αποτρέπουμε τις δικές μας πτώσεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για εμάς -και για το μωρό εάν το μεταφέρουμε- σκουπίζοντας το νερό με πετσέτες και χρησιμοποιώντας αντιολισθητικά χαλιά στο πάτωμα.

*Προσθέτουμε προστατευτικά

 

Καλό είναι να αυξήσουμε την ασφάλεια του μπάνιου μας, προσθέτοντας προϊόντα όπως προστατευτικά βρύσης, τα οποία εμποδίζουν τα μεγαλύτερα μωρά να ενεργοποιήσουν κατά λάθος το ζεστό νερό, και προστατευτικά καλύμματα για την προστασία του μωρού μας από τις αιχμηρές γωνίες του μπάνιου.