Όταν έχουμε ένα νεογέννητο μωράκι στο σπίτι και κοντεύουμε να ξεχάσουμε από πότε έχουμε να κοιμηθούμε, ίσως καταλήξουμε να ονειρευόμαστε το να μπει το μικρό σας σε ένα πρόγραμμα ύπνου. Ωστόσο, θέλει προσοχή ώστε να βρούμε την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσουμε κάτι τέτοιο. Πολλοί γονείς ξεκινούν πολύ νωρίς με αποτέλεσμα να αποθαρρύνονται, επομένως καλό είναι να περιμένουμε μέχρι το μωρό να είναι τουλάχιστον 4-6 μηνών, τότε δηλαδή που αρχίζει να αναπτύσσεται ο φυσικός του ρυθμός ύπνου. Σε κάθε περίπτωση, έχουμε κατά νου ότι κάθε βρέφος είναι διαφορετικό, οπότε όταν το μωρό μας είναι έτοιμο, τότε μπορούμε να ξεκινήσουμε να καθιερώνουμε ένα πρόγραμμα ύπνου.

*Δίνουμε σημασία στον πρωινό ύπνο

 

Ο πρωινός ύπνος, λίγο μετά το ξύπνημα του μωρού, είναι συνήθως ο πρώτος που διαρκεί αρκετά. Μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο, τα μωρά τα πάνε καλύτερα με τον πρώτο πρωινό υπνάκο, αλλά αρχικά μπορεί να διαρκεί μόλις 45 λεπτά. Και ενώ μπορεί να περιμένουμε το μωρό να κοιμηθεί και το απόγευμα, μπορεί να χρειαστεί λίγη ώρα προτού το πάρει ο ύπνος για δεύτερη φορά.

*Δημιουργούμε τις ιδανικές συνθήκες

Για να ενθαρρύνουμε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, το μωρό μας πρέπει να κοιμάται σε ένα σταθερό περιβάλλον ύπνου. Οι ειδικοί λένε ότι το μωρό κοιμάται καλύτερα όταν η κούνια του είναι σε ένα σκοτεινό, δροσερό δωμάτιο. Ο λευκός θόρυβος μπορεί να μας βοηθήσει να κρατήσουμε έξω από το σπίτι τους θορύβους, ενώ μια σύντομη ρουτίνα πριν τον ύπνο– για παράδειγμα, τραγουδάμε στο μωρό όσο του αλλάζουμε την πάνα- μπορεί επίσης να προετοιμάσει το μικρό μας για ύπνο.

*Τηρούμε το χρονοδιάγραμμα

 

Συνήθως, ένα μωρό ηλικίας 4-6 μηνών χρειάζεται τρεις ύπνους μέσα την ημέρα: έναν πρωινό, έναν απογευματινό και έναν υπνάκο αργά το απόγευμα που θα το παρασύρει μέχρι τον νυχτερινό ύπνο. Μέχρι τους 7-8 μήνες, ο τρίτος υπνάκος συνήθως εξαφανίζεται και το μωρό μπορεί να κοιμάται για αρκετή ώρα- περίπου μία ώρα ή μία ώρα και μισή – πρωί και απόγευμα.

Δεν ξεχνάμε ότι…

 

Η καθιέρωση ενός προγράμματος ύπνου χρειάζεται χρόνο, καθώς δεν είναι κάτι εύκολο για το μωρό. Δεν πρέπει να τα παρατάμε αν μετά από λίγες μέρες προσπάθειας, νιώθουμε ότι δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Το μωρό μπορεί να κοιμηθεί υπέροχα μια μέρα, αλλά όχι την επόμενη και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό. Όπως συμβαίνει με όλα τα ορόσημα, η διαδικασία συνήθως πηγαίνει δύο βήματα μπροστά, ένα βήμα πίσω. Σε κάθε περίπτωση, δεν συγκρίνουμε το μωρό μας με άλλα μωράκια. Κάθε ένα είναι διαφορετικό και φτάνει σε διαφορετικά ορόσημα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.