Αν και τα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν τις αρνητικές επιπτώσεις της αναβλητικότητας, στην πραγματικότητα μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην ενήλικη ζωή του.

Πώς θα ξεπεράσει την αναβλητικότητα

Τα παιδιά που δεν μαθαίνουν από νωρίς να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους ενδέχεται να αναπτύξουν χρόνια αναβλητικότητα, η οποία με την σειρά της εντείνει το άγχος και το στρες, επιβαρύνοντας την καθημερινότητά του.

Μερικοί τρόποι για να το βοηθήσετε να ξεπεράσει την αναβλητικότητα περιλαμβάνουν:

*Χρειάζεται εργαλεία

Δώστε τα κατάλληλα εργαλεία στο παιδί σας, όπως μια ατζέντα ή ένα ημερολόγιο, προκειμένου να σημειώνει λεπτομερώς όλα όσα έχει να κάνει τις επόμενες ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια ξεκάθαρη εικόνα του τι προέχει και θα μπορεί να δουλεύει μεθοδικά και με οργάνωση.

*Η σωστή ρουτίνα

Ενθαρρύνετε το παιδί να αναπτύξει και να ακολουθήσει ρουτίνες, που θα το βοηθήσουν να συγκεντρώνεται σε οτιδήποτε έχει να κάνει ευκολότερα. Μόλις αυτή η πρακτική γίνει συνήθεια, θα την κάνει σχεδόν αυθόρμητα, πράγμα που θα το βοηθά στην εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.

*Η κινητήριος δύναμη των στόχων

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να θέσει μικρούς στόχους, που θα μπορεί να υλοποιεί καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο η αυτοπεποίθησή του τονώνεται και πιστεύει ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητές του.

*Να είστε πρότυπο

Να είστε καλό παράδειγμα και να διαχειρίζεστε σωστά το χρόνο σας, διότι είναι γνωστό ότι τα παιδιά, σχεδόν σε κάθε φάση της ζωής τους, έχουν την τάση να μιμούνται τους γονείς τους. Επομένως αν σας βλέπει να τρέχετε από την μία δουλειά στην άλλη γιατί δεν προλαβαίνετε, πιθανόν να μην προσπαθήσει να οργανώσει κατάλληλα το πρόγραμμά του.