Μετά τις πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο, συνήθως μπορείτε να καταλάβετε αν έχει ανάγκη από φαγητό, ύπνο ή απλώς την αγκαλιά σας. Παράλληλα, όμως, αρχίζει να σας απευθύνει μια σειρά από ήχους, τους οποίους δεν μπορείτε πάντα να κατανοήσετε με ευκολία. Κάποιοι από αυτούς τους ήχους αποτελούν τις πρώτες προσπάθειες του μωρού σας να κοινωνικοποιηθεί, ενώ άλλοι δείχνουν πως ετοιμάζεται σιγά – σιγά (πολύ σιγά) να πει τις πρώτες του λεξούλες.

Ας δούμε λοιπόν πώς μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε τους ήχους του μωρού σας.

Γέλιο

 

Αν νομίζετε ότι βλέπετε χαμόγελα πριν τις πρώτες έξι εβδομάδες, οφείλονται πιθανότατα σε αέρια. Αλλά μετά από αυτό το σημείο, βρίσκεστε στο δρόμο για γνήσια χαμόγελα. Το μωρό σας θα σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε αλλά και αυθόρμητα. Μέχρι τους οκτώ μήνες, ίσως παρατηρήσετε ότι το μικρό σας χαμογελά βλέποντας το μωρό που χαμογελά στον καθρέπτη – όχι επειδή αναγνωρίζει τον εαυτό του, αλλά επειδή μαθαίνει ότι το χαμόγελο είναι μια κοινωνική αλληλεπίδραση. Ως μέρος του συνεχούς σχηματισμού νευρικών οδών που συμβαίνει στον εγκέφαλό του, το μωρό αντιλαμβάνεται γρήγορα τα κοινωνικά σημάδια από τους γύρω του και τα δοκιμάζει. Μέχρι τους 12 μήνες, το μωρό εσωτερικεύει αυτήν την ικανότητα, γνωρίζει δηλαδή ότι ένας παράξενος θόρυβος, αστείες κινήσεις ή οι γκριμάτσες είναι πράγματι αστεία και δεν θα ελέγχει πλέον την αντίδραση των γονιών του πριν γελάσει.

Αναστεναγμός

 

Αρχικά αποτελεί αντανακλαστική αντίδραση του μωρού, ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του. Έπειτα, όμως, αποκτά νόημα τόσο επειδή η σωματική αίσθηση που τον συνοδεύει είναι ευχάριστη, όσο και επειδή η δική σας αντίδραση σε αυτόν είναι θετική. Έτσι, σταδιακά αποτελεί ένδειξη ότι το μωρό σας είναι ευχαριστημένο.

Τσιρίδα

 

Πέρα από σημάδια ενόχλησης, οι τσιρίδες του μωρού σας εκφράζουν και τον ενθουσιασμό του. Αφού πρώτα βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι που να του προκαλεί δυσφορία, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τον ενθουσιασμό του. Προσπαθήστε να καταλάβετε τι είναι αυτό που προκαλεί τις τσιρίδες χαράς και περιγράψτε το με εύθυμο τόνο. Ακόμη και αν δεν μπορεί να αντιληφθεί τι λέτε, η έκφρασή σας θα εντείνει τον ενθουσιασμό του ενώ παράλληλα θα ενισχύετε τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Μουγκρητό

 

Αρχικά συνδέεται με τις σωματικές του λειτουργίες και κυρίως με τη διαδικασία της πέψης, όμως στη συνέχεια το μωρό αρχίζει να τους χρησιμοποιεί συνειδητά. Μέσω του μουγκρητού, το μωρό εκφράζει την ένταση, τον εκνευρισμό ή τη βαρεμάρα του και όσο πλησιάζει την ηλικία του 1 έτους εκφράζει έτσι τις επιθυμίες του. Όταν αντιλαμβάνεστε ότι το μουγκρητό δεν αποτελεί γκρίνια, προσπαθήστε να καταλάβετε τι θέλει εκείνη την ώρα το μικρό σας. Δίνοντάς του αυτό που σας ζητά, θα του δείξετε ότι η «γλώσσα» λειτουργεί ως μέθοδος επικοινωνίας.

Συλλαβίσματα

 

Μεταξύ των πρώτων 4-6 μηνών της ζωής του, το μικρό σας θα αρχίσει να «μιλάει», χωρίς βέβαια να μπορεί κανείς να το καταλάβει. Τον πρώτο καιρό, οι συλλαβές που θα χρησιμοποιεί θα αποτελούνται από τους πιο εύκολους ήχους, δηλαδή το «π», το «μπ» και το «μ». Όσο μεγαλώνει, θα αρχίσει να χρησιμοποιεί και άλλα σύμφωνα, μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να λέει τις πρώτες του πραγματικές λεξούλες. Για να το βοηθήσετε, μπορείτε να του «απαντάτε» με τον ίδιο τρόπο όταν κάνει παύσεις, να του προτείνετε νέες συλλαβές περιμένοντας να δείτε αν θα σας μιμηθεί και να δημιουργείτε τραγουδάκια με «στίχους» στη γλώσσα του.