Η ανάγνωση βιβλίων στο παιδί, ήδη από την βρεφική του ηλικία, αποτελεί μια συνήθεια που προάγει την πολύπλευρη ανάπτυξή του. Δεν χρειάζεστε ειδικές δεξιότητες ή εξοπλισμό, αρκεί να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το μωρό και ένα ευχάριστο βιβλίο. Διαβάστε δυνατά για λίγα λεπτά κάθε φορά, αλλά να το κάνετε συχνά.

Πότε να διαβάσω στο μωρό;

Επίσης θα ήταν καλό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι απαραίτητο να διαβάζετε ολόκληρο το βιβλίο ή να αφιερώνετε το ίδιο χρόνο σε κάθε σελίδα. Αντίθετα μπορείτε να παραμείνετε περισσότερο σε εκείνες που βλέπετε ότι το παιδί ενδιαφέρετε περισσότερο. Προσπαθήστε να διαβάζετε καθημερινά στο παιδί, ίσως πριν τον βραδινό ή τον μεσημεριανό του ύπνο.

Η ανάγνωση πριν από τον ύπνο δίνει σε εσάς και το μωρό σας την ευκαιρία να αγκαλιαστείτε και να τροφοδοτήσετε την σχέση σας με αγάπη, φροντίδα και στοργή.

Είναι επίσης καλό να του διαβάζετε και σε άλλες στιγμές της ημέρας. Επιλέξτε τις ώρες που το μωρό σας είναι στεγνό, το έχετε ταΐσει και είναι σε εγρήγορση. Τα βιβλία είναι επίσης χρήσιμα όταν περιμένετε, είτε βρίσκεστε στον γιατρό ή σε άλλο ραντεβού.

Τι άλλο να προσέξετε

Μερικά ακόμα tips για να κάνετε ξεχωριστό τον χρόνο που περνάτε διαβάζοντας στο παιδί, περιλαμβάνουν:

  • Κρατήστε το μωρό στην αγκαλιά σας, καθώς έτσι θα αισθάνεται άνεση και ασφάλεια.
  • Διαβάστε με έκφραση, κάντε τη φωνή σας ψηλότερη ή χαμηλότερη όπου είναι κατάλληλο ή χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες.
  • Μην ανησυχείτε για την ακριβή παρακολούθηση του κειμένου.
  • Σταματήστε μερικές φορές και κάντε ερωτήσεις ή σχολιάστε τις εικόνες ή το κείμενο. Το παιδί σας μπορεί να μην μπορεί να ανταποκριθεί ακόμη, αλλά αυτό θέτει τις βάσεις για να το κάνει αργότερα.
  • Τα μωρά αγαπούν – και μαθαίνουν από – την επανάληψη, οπότε μην φοβάστε να διαβάζετε τα ίδια βιβλία ξανά και ξανά. Όταν το κάνετε, επαναλάβετε την ίδια έμφαση κάθε φορά που θα κάνατε με ένα γνωστό τραγούδι.