Τα Χριστούγεννα είναι μια εποχή που οικογένεια και φίλοι έρχονται «κοντά» – έστω και νοητά φέτος – μια περίοδος που μας καλεί να εκφράσουμε την γενναιοδωρία μας, μιας και το νόημα των γιορτών κρύβεται σε όλα όσα χαρίζουμε στους ανθρώπους γύρω μας. Τα παιδιά αγαπούν τα Χριστούγεννα για έναν σημαντικό λόγο κι αυτός είναι τα δώρα. Μπορούμε όμως να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να κάνουν «δώρα» για να τα βοηθήσουμε να γίνουν γενναιόδωρα.

Χριστούγεννα για.. γενναιόδωρα παιδιά

Ως γονείς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την περίοδο των γιορτών για να εξοικειώσετε τα παιδιά με την έννοια της καλοσύνης και της γενναιοδωρίας. Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να ξεκινήσετε να ενσταλάξετε στο παιδί σας την αξία της ενσυναίσθησης και της κοινοκτημοσύνης.

Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε, περιλαμβάνουν:

*Να είστε πρότυπο

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από αυτά που βλέπουν. Ο καλύτερος τρόπος να διδάξετε στα παιδιά σας τη γενναιοδωρία είναι να τους δείξετε πώς. Το να μιλάτε για την γενναιοδωρία δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο να σας δουν να πράττετε αναλόγως.

*Δωρίστε αυτά που δεν χρειάζεστε

Ένας απλός τρόπος να διδάξετε το παιδί για την γενναιοδωρία είναι να το ενθαρρύνετε να δωρίσει μερικά από τα παιχνίδια του ή μερικά από τα πράγματα που δεν χρειάζεται πια. Είτε πρόκειται για παλιά παιχνίδια είτε για κάποια καινούργια, δώστε του να καταλάβει πόσο χαρούμενο μπορεί να κάνει ένα άλλο παιδάκι, ακόμα και με ένα μικρό δώρο.

*Δημιουργίες.. γενναιοδωρίας

Αφήστε τη δημιουργικότητα του παιδιού σας να ανθίσει καθώς το βοηθάτε να δημιουργήσει μερικά χειροποίητα δώρα. Διδάξτε του την αξία των χειροποίητων δώρων. Υπενθυμίστε του ότι δεν έχει να κάνει με το να δημιουργήσετε κάτι υπέροχο, αλλά πολύ περισσότερο η σκέψη πίσω από το δώρο.