Το μπουσούλημα είναι ένα από τα πρώτα ορόσημα στην ανάπτυξη του παιδιού, για τα οποία οι νέοι γονείς ανυπομονούν. Σε γενικές γραμμές, τα μωρά ξεκινούν να μπουσουλούν όταν είναι περίπου έξι μηνών. Όταν τα μωρά είναι 10 μηνών, μπορούν να κινούνται αποτελεσματικά βασιζόμενα στα χέρια και τα γόνατά τους.

Εάν το μικρό σας είναι σε αυτήν την ηλικία και δεν μπουσουλάει ακόμα, μην πανικοβάλλεστε. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και αναπτύσσεται με διαφορετικούς ρυθμούς. Ορισμένα μωρά δεν αρχίζουν να μπουσουλούν μέχρι να είναι 1 έτους. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ωστόσο ο μόνος που είναι σε θέση να σας διαβεβαιώσει σχετικά είναι ο παιδίατρος.

Γιατί δεν μπουσουλάει;

 

Όταν τα μωρά δεν περνούν αρκετό χρόνο στηριζόμενα στην κοιλίτσα τους, μπορεί φτάσουν καθυστερημένα σε ορισμένα ορόσημα, για παράδειγμα να αργήσουν να κάτσουν ή να μπουσουλήσουν. Ευτυχώς, από τη στιγμή που είναι νήπιο, όλες αυτές οι καθυστερήσεις φαίνεται να εξαφανίζονται ανεξάρτητα από το πώς κοιμάται, οπότε δεν μιλάμε για μια πραγματική καθυστέρηση στην ανάπτυξή του. Ωστόσο, εάν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να προκύψει μια τέτοια καθυστέρηση, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάζετε το μωρό μπρούμυτα για λίγο.

Η στάση αυτή βοηθάει το μωρό να αναπτύξει τον έλεγχο του πάνω μέρους του σώματος και του κεφαλιού και να ενδυναμώσει τους μυς στα χέρια και τον λαιμό. Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για το επόμενο στάδιο της κινητικής ανάπτυξης του μωρού, που είναι το να γυρίσει ανάποδα και να αρχίσει να μπουσουλάει.

Πώς θα το βοηθήσετε να μπουσουλήσει

 

  • Ενθαρρύνετε το μικρό σας να κάθεται μπρούμυτα όταν είναι ξύπνιο, προκειμένου να ενδυναμώσει τους μυς στην πλάτη και τους βραχίονες.
  • Αν και όλοι ξέρουμε ότι οι αγκαλιές αποτελούν αγαπημένη συνήθεια γονιών και μωρών, θα πρέπει να το αφήνετε και λίγο κάτω, προκειμένου να παίξει και να κάτσει μπρούμυτα.
  • Δοκιμάστε να ξαπλώσετε ανάσκελα στο πάτωμα, να τεντωθείτε και να ακουμπήστε το μωρό πάνω σας. Σύντομα θα αισθανθεί ασφαλές και θα τολμήσει κινήσεις που δεν συνηθίζει ως τώρα, όπως το να σταθεί στα τέσσερα στον κορμό σας για να σας κοιτάξει στα μάτια.
  • Την ώρα του παιχνιδιού τοποθετήστε το μωρό καθιστό στο πάτωμα και πλησιάστε το μπουσουλώντας. Το πιθανότερο είναι να σας αντιγράψει.