Τα δάκρυα ενός μεγαλύτερου παιδιού μπορεί να είναι πιο δύσκολο να αποκωδικοποιηθούν από τα δάκρυα που μελετήσατε τόσο έντονα στη φάση που αυτό ήταν ακόμα μωρό. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, το κλάμα ενός παιδιού στέλνει πάντα ένα μήνυμα, σύμφωνα με την Δρ. Diana Divecha, καθηγήτρια στο Yale Child Study Center και το Yale Center for Emotional Intelligence.

Τα δάκρυα.. «προειδοποιούν»

Το παιδί δεν γκρινιάζει απλώς. «Το περιεχόμενο του μηνύματος αλλάζει ανάλογα με το πού βρίσκεται αναπτυξιακά αλλά και το τι συμβαίνει κάθε φορά», επισημαίνει η ίδια. «Ανεξάρτητα από τι το προκάλεσε να κλάψει, τα δάκρυα σας ενημερώνουν ότι το παιδί σας χρειάζεται λίγη βοήθεια για να ρυθμίσει τα συναισθήματά του και να είναι σε θέση να προχωρήσει».

Τα κρυμμένα «μηνύματα» που μπορεί να βρίσκονται ανάμεσα στα δάκρυά του, περιλαμβάνουν:

*Είμαι εξαντλημένο

Όταν ένα παιδί ή ακόμα και ένας ενήλικας, είναι κουρασμένος, το σώμα του απελευθερώνει επιπλέον αδρεναλίνη και κορτιζόλη για να προσπαθήσει να διατηρηθεί σε εγρήγορση. Αυτές οι ορμόνες όμως απελευθερώνονται και ως απάντηση στο στρες, για αυτό και μπορεί η διάθεση του παιδιού να πέφτει και τελικά να ξεσπά σε κλάματα.

*Είμαι συγκλονισμένο

Τα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι μεταξύ 10-35% των ανθρώπων είναι πιο ευαίσθητοι στους ήχους, τα φώτα και την αναταραχή. Έτσι τα παιδιά, μπορεί να συγκλονιστούν από ιδιαίτερα δυνατούς ήχους ή και χαοτικές καταστάσεις, όπως τα πάρτι γενεθλίων. «Δεν πρόκειται για αισθητηριακή διαταραχή, είναι απλώς μια φυσική διαφορά στη βιολογία και την προσωπικότητα» επισημαίνουν οι ειδικοί.

*Κάπου πονάω

Οι κραυγές του πόνου των μωρών τείνουν να είναι πιο δυνατές και πιο έντονες με λιγότερες αναπνοές, ενώ οι ιδιότροπες κραυγές είναι χαμηλότερες και πιο ακανόνιστες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μέχρι 3 ή 4 ετών, τα παιδιά μπορούν επίσης να κλαίνε εν αναμονή του πόνου.

*Πεινάω

Ακριβώς όπως και οι ενήλικες, ορισμένα παιδιά γίνονται νευρικά όταν δεν έχουν φάει λίγο και πέφτουν τα σάκχαρα στο αίμα τους. Λάβετε υπόψη ότι τα παιδιά γενικά πρέπει να τρώνε κάθε τρεις έως τέσσερις ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας – δηλαδή τρία γεύματα και δύο σνακ.

Χωρίς το κατάλληλο καύσιμο, οι διαδικασίες σκέψης, μάθησης και συναισθηματικής ρύθμισης επιβραδύνονται στον εγκέφαλο.