Η αναποφασιστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό, που γίνεται αντιληπτό συχνά ακόμη και από την παιδική ηλικία, αλλά συσχετίζεται και με άλλα στοιχεία της προσωπικότητας, όπως είναι η χαμηλή αίσθηση ικανότητας, η ανασφάλεια, η μειωμένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Αν εμείς ως γονείς είμαστε αναποφάσιστοι, πολύ επικριτικοί απέναντι στις αποφάσεις του παιδιού ή αν προσπαθούμε συχνά να του αλλάξουμε γνώμη ή να το επηρεάσουμε μπορεί το παιδί να καταλήξει να νιώθει ότι δεν έχει καλό κριτήριο, ότι οι άλλοι ξέρουν καλύτερα από εκείνο ή ότι δεν παίρνει σωστές αποφάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μεγαλώσουμε αποφασιστικά παιδιά.

Πώς θα μεγαλώσουμε αποφασιστικά παιδιά

 

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να βάζουμε τα παιδιά να αποφασίζουν και να επιλέγουν όσο πιο συχνά γίνεται, αλλά μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφασίζουν μέχρι εκεί που μπορούν λόγω ηλικίας και ωριμότητας και έχοντας περιορισμένες εναλλακτικές, γιατί οι πάρα πολλές θα τα μπερδέψουν. Έτσι, όταν τους παρουσιάζουμε τις επιλογές τους, δεν πρέπει τους δίνουμε πάρα πολλές εναλλακτικές, ειδικά αν δεν τις έχουμε σκεφτεί πρώτα.

Καλό είναι να βοηθάμε τα παιδιά στην επιλογή τους, εξηγώντας τους πρώτα κάθε μία από τις επιλογές τους, όταν αυτό είναι αναγκαίο. Για παράδειγμα, αν πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε 4 βιβλία, μπορούμε να τους περιγράψουμε λίγο την πλοκή του καθενός.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να μη δίνουμε στα παιδιά την εντύπωση ότι πρέπει να πάρουν την τέλεια απόφαση, πιέζοντάς τα ή δίνοντάς τους την εντύπωση ότι η επιλογή είναι ζήτημα… ζωής και θανάτου. Ως γονείς θα πρέπει να τους μάθουμε ότι με τις ικανότητές τους και τη στήριξη των ανθρώπων που εμπιστεύονται μπορούν να πάρουν μια ικανοποιητική απόφαση. Μέσα από όλες αυτές οι διαδικασίες θα μπορέσουν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και κατ’ επέκταση να γίνουν αποφασιστικά.