Την ώρα που οι ΗΠΑ έχουν ενέκριναν και δεύτερο εμβόλιο κατά του κοροναϊού, η Ευρώπη περιμένει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη των μαζικών εμβολιασμών που αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα στην αντιμετώπιση της πανδημίας να έχει ξεκινήσει.

Η Επιτροπή για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) αναμένεται να συνεδριάσει τελικά εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου ώστε ο ΕΜΑ να γνωμοδοτήσει για το εμβόλιο «απελευθερώνοντάς» το στα 27 κράτη μέλη.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εφόσον εγκριθεί το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί σε όλη την ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 27, 28 και 29 Δεκεμβρίου. Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου, οι παραγγελίες του οποίου έγιναν κεντρικά από τις Βρυξέλλες, θα διανεμηθούν στα ευρωπαϊκά κράτη κατ’ αναλογία με το μέγεθος του πληθυσμού τους.

Στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία», οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος συμμετείχε την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Εμβολιασμού.

 

Ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς νοσοκομείων αναφοράς, καθώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στη μάχη κατά της πανδημίας, ενώ για συμβολικούς λόγους οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι ένας ηλικιωμένος και μια νοσηλεύτρια.

Αναφέροντας ότι η έγκριση του εμβολίου αναμένεται στις  22 Δεκεμβρίου, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως οι διανομές των δόσεων θα ξεκινήσουν αμέσως και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου. Έτσι στις 27, μία μέρα μετά δηλαδή, θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στους υγειονομικούς πέντε νοσοκομείων αναφοράς.

«Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση την οποία έχουμε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναμένεται η έγκριση του πρώτου εμβολίου, θα είναι αυτό της Pfizer στις 22 Δεκεμβρίου. Διανομές στην Ευρώπη θα ξεκινήσουν αμέσως μετά. Εκτιμούμε ότι οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου θα είναι στη χώρα μας στις 26 Δεκεμβρίου και από την επόμενη, από τις 27 Δεκεμβρίου, θα μπορούμε να έχουμε τους πρώτους εμβολιασμούς σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς στην Αθήνα και αμέσως μετά και στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Ποιοι έχουν προτεραιότητα

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί για τον εμβολιασμό αναφέροντας ότι «υπάρχει αυστηρή προτεραιοποίηση σε σχέση με το ποιοι συμπολίτες μας θα πρέπει να εμβολιαστούν πρώτοι».

«Θα προηγηθούν, προφανώς, οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Πρωτίστως οι ήρωες μας, οι οποίοι σήκωσαν τόσο μεγάλο βάρος τους τελευταίους μήνες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία μας, στα Κέντρα Υγείας, αλλά βέβαια και οι φιλοξενούμενοι σε μονάδες ηλικιωμένων. Και θα ακολουθήσουν αμέσως μετά οι συμπολίτες μας άνω των 65, υπολογίζουμε ότι σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία εντάσσονται συνολικά περί τα 2,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι πρώτοι συμπολίτες μας οι οποίοι θα εμβολιαστούν στη χώρα μας, θα είναι μία νοσηλεύτρια και ένας ηλικιωμένος συμπολίτης μας, υπογραμμίζοντας πόσο σημαντική είναι η διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων.

«Αρκεί να δείτε τα δεδομένα από τα νοσοκομεία. Αντιπροσωπεύουν, δυστυχώς, το 85% των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους από την αρχή της πανδημίας, άνω του 60% των διασωληνωμένων. Η θωράκισή τους λοιπόν, είναι πολύτιμη όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά είναι και αυτή η οποία θα μας εξασφαλίσει τελικά την ανακούφιση για τις υγειονομικές δομές και για τους ανθρώπους τους, που σηκώνουν σήμερα ένα τεράστιο βάρος. Και βέβαια, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μόνο όταν θα φτάσουμε κοντά στο 70% εμβολιασμού του συνόλου του ελληνικού πληθυσμού θα μπορούμε πια να μιλάμε με ασφάλεια ότι αφήσαμε πίσω μας την πανδημία» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Καταγράφονται οι υγειονομικοί – Λιγότερες οι πρώτες δόσεις

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει η καταγραφή των υγειονομικών για το εμβόλιο covid-19. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πρόθεση να εμβολιαστούν και μάλιστα αρκετά μεγαλύτερη από το ποσοστό των υγειονομικών που κάθε χρόνο εμβολιάζονται για την γρίπη, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Εξήγησε ότι η καταγραφή γίνεται για ένα και μόνο λόγο:

«Γνωρίζουμε όλοι ότι οι συνθήκες φύλαξης και διακίνησης και διάθεσης των εμβολίων είναι ιδιαίτερες. Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουμε εκ των προτέρων τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να εμβολιαστούν, έτι ώστε να προγραμματίσουμε σωστά τον εμβολιασμό των υγειονομικών».

 

Ο κ. Κοντοζαμάνης μίλησε και για τη διαδρομή μέχρι το εμβόλιο να φτάσει στη χώρα μας, καθώς συμμετείχε στην ομάδα εργασίας της Ευρώπης που ασχολήθηκε με την προμήθεια των εμβολίων. Έκανε λόγο για μεγάλη στιγμή για τη χώρα μας και για την Ευρώπη. «Μήνες διαπραγματεύσεων με πάρα πολλές εταιρίες είχαν ως αποτέλεσμα, σε λίγες μέρες να ξεκινάει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο εμβολιασμός κατά της covid-19».

Ο υφυπουργός σχολίασε μάλιστα τις μειωμένες ποσότητες των εμβολίων που θα προμηθευτεί η χώρα μας. «Γνωρίζαμε εξαρχής όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις στην ΕΕ, ότι οι πρώτες ποσότητες που θα διατεθούν θα είναι πολύ μικρές σε σχέση με το σύνολο των ποσοτήτων. Οι ποσότητες αυτές διαμοιράζονται σε όλες τις χώρες με βάση έναν αλγόριθμο ο οποίος βασίζεται στον πληθυσμό της κάθε χώρας. Αυτό διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των πολιτών της ΕΕ στο εμβόλιο, την ίδια στιγμή. Μέρος του κόστους των εμβολίων που θα έρθουν στην Ελλάδα χρηματοδοτείται από την ΕΕ..

Σημειώνεται πως η Ελλάδα περιμένει σε αυτή την πρώτη φάση περίπου 300.000 δόσεις, που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 150.000 ατόμων (οι δόσεις είναι διπλές), αντί για 500.000 που θα ελάμβανε, με βάση τους υπολογισμούς της Κομισιόν για την ποσότητα που θα παραλάβει από την Pfizer.

Η προμήθεια σε κοινοτικό επίπεδο λιγότερων δόσεων, σε σχέση με τους αρχικούς υπολογισμούς, οφείλεται στην Pfizer, η οποία παραδέχθηκε ότι υπάρχει δυστοκία στην προμήθεια των πρώτων υλών του εμβολίου και στο πλαίσιο αυτό, περιορίζει κατά 50% τον στόχο παραγωγής έως το τέλος του έτους. Έτσι, ο στόχος για 100 εκατ. δόσεις εμβολίου έως το τέλος του 2020 μειώνονται σε 50 εκατ. δόσεις παγκοσμίως, ενώ ο στόχος των 100 εκατ. εμβολίων θα επιτευχθεί έως το τέλος Ιανουαρίου 2021.

Οι περιοχές που θα γίνει ο εμβολιασμός

Στην Αθήνα θα λειτουργήσουν 245 κέντρα και στη Θεσσαλονίκη 123.

Αναλυτικά τα 1.018 κέντρα εμβολιασμού που θα λειτουργήσουν ανά υγειονομική περιφέρεια έχουν ως εξής:

Στην 1η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τα νοσοκομεία της Αττικής θα λειτουργήσουν συνολικά 245 κέντρα, στη 2η ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα νησιά του Αιγαίου θα στηθούν συνολικά 135 κέντρα, 123 θα είναι τα κέντρα στην 3η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θεσσαλονίκης, – 129 στη 4η ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης, 144 στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, 176, στην 6η ΥΠΕ Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων και τέλος 66 θα είναι συνολικά τα κέντρα στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

Το έντυπο που θα υπογράφουν όσοι εμβολιάζονται

Στα εμβολιαστικά κέντρα έχει σταλεί ήδη και η ειδική φόρμα την οποία θα πρέπει να συμπληρώσουν όσοι κάνουν το εμβόλιο.

Όπως αναφέρεται στις οδηγίες που απεστάλησαν στα εμβολιαστικά κέντρα και συντάχθηκαν από το υπ. Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, οι πολίτες που θα δεχθούν να εμβολιαστούν κατά της Covid-19 θα πρέπει να δώσουν τη συναίνεσή τους προφορικά, γεγονός που θα διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί πλήρως για τη διαδικασία, αλλά και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες.

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης δεν μπορεί να παράσχει προφορική συγκατάθεση για το εμβόλιο, θα πρέπει να συμπληρώνεται το έγγραφο από κάποιον οικείο, πάροχο φροντίδας ή δικαστικό συμπαραστάτη.

Πώς θα κλείνονται ραντεβού

Αναφερόμενος στον προγραμματισμό του εμβολιασμού, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε πως θα δοθεί η δυνατότητα στον πολίτη να κλείνει δύο ραντεβού για τις δόσεις του εμβολίου που θα έχουν συγκεκριμένη ώρα και ημερομηνία.

Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr ή μέσω της πλατφόρμας για την άυλη συνταγογράφηση ή μέσω φαρμακείων ή και μέσω ΚΕΠ. Θα δίνεται η δυνατότητα επιβεβαιώσεις των ραντεβού αλλά και αλλαγής τους.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως δεν αποκλείεται να διευρυνθούν και οι τρόποι με τους οποίος θα μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού.