Τα νήπια, ιδιαίτερα μέχρι τα πρώτα τρία έτη της ζωής τους, ενδέχεται να εμφανίσουν ιδιόμορφη συμπεριφορά, που μπορεί να ποικίλει.  Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτές τις περίεργες συμπεριφορές ή και συνήθειες, μιας και αποτελούν μια φυσιολογική φάση της εξέλιξής τους αφού έτσι ανακαλύπτουν τόσο το σώμα τους όσο και τον κόσμο γύρω τους, στάδιο από το οποίο περνά κάθε παιδί.

Νήπια και φαγητό

Αν δείτε ότι το νήπιό σας αρνείται συστηματικά το φαγητό του, μην ανησυχήσετε, καθώς με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται στο δεύτερο έτος της ηλικίας του παιδιού, μειώνεται κατ’αναλογία και η όρεξή του.

Τι να κάνετε: Μπορείτε να του παρέχετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την ανάπτυξή του με μικρά γεύματα ή σνακ, τα οποία θα μπορεί να επιλέξει όποτε το θελήσει, χωρίς να το πιέσετε.

Κουνάει τις γροθιές του

Όταν κάνετε τις πρώτες σας βόλτες στο πάρκο, τότε περίπου θα παρατηρήσετε ότι το νήπιο θα ξεκινήσει να σχηματίζει γροθιές, γεγονός που πιθανότατα δεν έχει σχέση με την πρόθεση να χτυπήσει τους γύρω του.

Τι να κάνετε: Αν δείτε ότι το μικρό σας εξαγριώνεται, τραβήξτε το στην άκρη και με ήπιο τόνο υπενθυμίστε του ότι δεν είναι εντάξει να χτυπάει.

«Ανασκαφές»

Πιθανότατα το μικρό σας να μην μπορεί να κρατήσει τα δάχτυλά του μακριά από την μύτη του και αυτό γιατί για εκείνο αποτελεί έναν διασκεδαστικό τρόπο εξερεύνησης του σώματός του. Εξίσου πιθανό είναι να ξύνει την μύτη του, αναζητώντας ανακούφιση από αλλεργικά συμπτώματα.

Τι να κάνετε: Εξηγήστε του με ήπιο τόνο ότι θα ήταν καλύτερο να καθαρίζει την μύτη του με ένα μαντηλάκι και όταν θα είναι μόνο του.