Υπολογίζεται ότι μόνο μία στις τέσσερις μαμάδες έχει τις γνώσεις για να αντιμετωπίσει τον πυρετό του παιδιού της στο σπίτι πριν να καλέσει τον γιατρό. Η αντίληψη να θερμομετρούμε το παιδί όταν «είναι ζεστό» ή όταν είναι κόκκινο το δέρμα του και αντίθετα να μην το θερμομετρούμε όταν τα χέρια και τα πόδια του φαίνονται κρύα, δεν είναι αντικειμενική. Η οπτική και απτική εκτίμηση είναι υποκειμενική, με μεγάλα ποσοστά λάθους (τον πυρετό τον ελέγχουμε μόνο με θερμόμετρο). Αν λοιπόν το παιδί κάνει πυρετό στο σπίτι πρέπει κάθε 2-4 ώρες να θερμομετρείται εφόσον παίρνει αντιπυρετικά ή και νωρίτερα αν υποψιαζόμαστε ότι είναι ζεστό.

Μετρήστε τον πυρετό του σωστά

 

Η θερμόμετρηση μπορεί να γίνει στη μασχάλη, στο ορθό ή στο στόμα για τα μεγαλύτερα παιδιά. Πρέπει όμως να χρησιμοποιείται πάντα το ίδιο μέρος διότι οι θερμοκρασίες ποικίλλουν και δεν θα έχουμε αντικειμενική εκτίμηση του πυρετού. Για παράδειγμα, όταν θερμομετρούμε στο ορθό πρέπει να αφαιρούμε 3-4 δέκατα για να έχουμε την πραγματική θερμοκρασία. Τα παιδιά έχουν αυξημένο μεταβολισμό και ενέργεια και για αυτό θερμοκρασία μέχρι 37,2-37,3 βαθμούς Κελσίου θεωρείται φυσιολογική. Από 37,3 μέχρι 38 βαθμούς θεωρούμε ότι έχουν δέκατα. Από 38 βαθμούς και πάνω μπορούμε να λέμε ότι έχει πυρετό. Επίσης να έχουμε υπόψη μας ότι μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας είναι φυσιολογική έπειτα από κλάμα, έντονο παιχνίδι, φαγητό, αφόδευση ή μόλις ξυπνήσει και είναι σκεπασμένο και ζεστό.

Πώς να τον ρίξετε

 

* Μη δίνετε αντιπυρετικά σε θερμοκρασία κάτω από 38 βαθμούς Κελσίου, εκτός και αν έχετε οδηγίες από τον παιδίατρό σας (παιδιά που κάνουν σπασμούς κ.λπ.).

* Δεν πρέπει να είναι ντυμένο βαριά και σκεπασμένο, όπως λανθασμένα πιστεύουν οι γιαγιάδες, αλλά πρέπει σχεδόν να είναι γυμνό για να πέσει η θερμοκρασία.

* Αν κάνει ξαφνικά υψηλό πυρετό και μέχρι να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο, γδύνετέ το εντελώς. Ετσι η θερμότητα από το κορμάκι του θα εξατμιστεί και οι πυρετός μπορεί να πέσει ακόμη και αν δεν του δώσετε αντιπυρετικό. Αντίθετα, με αντιπυρετικά και με ρούχα μπορεί να ανεβαίνει αντί να κατεβαίνει.

* Η δεύτερη κίνηση είναι να πάρετε μια πετσέτα βρεγμένη σε δροσερό (όχι χλιαρό) νερό και να δροσίζετε το μέτωπο, τα χέρια, τα πόδια και τον κορμό του παιδιού.

* Αν παρ’ όλα αυτά η θερμοκρασία επιμένει, τότε πρέπει να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ολόσωμο για 5-10 λεπτά.

* Εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Εκτός από λίγες περιπτώσεις και αρρώστιες για τις οποίες ενημερώνει ο παιδίατρος, δεν είναι απαραίτητο το παιδί να μένει στο κρεβάτι. Αντίθετα, μπορεί να βοηθηθεί ψυχολογικά αν κινείται στους χώρους που το ευχαριστούν. Ακόμη αν ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα παιχνίδια του, σημαίνει ότι η υγεία του βελτιώνεται.

* Δεν πρέπει να πιέζουμε το παιδί με πυρετό να φάει. Διακριτικά μπορούμε να επιμένουμε περισσότερο σε φρούτα, χυμούς, νερό και μικρές ποσότητες φαγητού αλλά με μεγαλύτερη συχνότητα.

* Αν μετά από τις προσπάθειες αυτές ο πυρετός δεν υποχωρεί και αν το παιδί εμφανίσει και αλλά συμπτώματα όπως βήχα, ρινίτιδα, πόνο στο αφτί, υπνηλία, εμετό, διάρροια, εξάνθημα, τότε επικοινωνούμε με τον παιδίατρο.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Σπύρο Μαζάνη, παιδίατρο