Οι γιορτές παραδοσιακά αποτελούν μια… επικίνδυνη περίοδο για τη σιλουέτα μας. Τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και γενικά οι εορταστικές λιχουδιές έχουν ως αποτέλεσμα κάθε χρόνο να βγαίνουμε εκτός διατροφικού προγράμματος. Ειδικά όμως φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού η καραντίνα σε συνδυασμό με τις γιορτές μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους μας.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αισθανόμαστε τύψεις ή να στερούμαστε τις αγαπημένες μας λιχουδιές. Μπορούμε να απολαύσουμε την περίοδο των γιορτών χωρίς να τρομάξουμε την επόμενη φορά που θα ανεβούμε στη ζυγαριά.

*Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο

 

Ακόμη και αν δεν αγαπάμε ιδιαίτερα το αλκοόλ, την περίοδο των γιορτών σίγουρα θα πιούμε ένα ποτηράκι παραπάνω από ό,τι συνηθίζουμε. Ωστόσο, με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μπορεί εύκολα να αυξήσει το βάρος μας. Παράλληλα, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κατ’ επέκταση σε αυξημένη πείνα, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θέλουμε. Αποφεύγουμε, λοιπόν, την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση και περιορίζουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε συνολικά. Το κρασί είναι η καλύτερη επιλογή από άποψη θερμίδων, αλλά και πάλι, καλό θα είναι να μην ξεπεράσουμε τα δύο ποτήρια. Αποφεύγουμε τα κοκτέιλ, τα οποία αποτελούν «θερμιδικές βόμβες», καθώς και τα πιο «σκληρά» ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα, κρεμώδη λικέρ) που θα μας επιβαρύνουν με πολλές «κενές θερμίδες».

*Δεν μένουμε νηστικές για πολλές ώρες

 

Πολλές γυναίκες επιλέγουμε να μην τρώμε πριν από ένα μεγάλο τραπέζι, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια τελείως λάθος απόφαση, αφού έτσι θα καταλήξουμε να πέφτουμε… με τα μούτρα στο φαγητό και τελικά να καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες. Επομένως, δεν παραλείπουμε το πρωινό μας και φροντίζουμε να επιλέγουμε υγιεινά σνακ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής.

*Γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα

 

Αυτή είναι μια διατροφική αρχή που θα μας βοηθήσει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Καταναλώνοντας λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, θα χορτάσουμε γρηγορότερα, με αποτέλεσμα να φάμε λιγότερο. Για να κάνουμε τη σαλάτα μας πιο χορταστική και εορταστική, μπορούμε να προσθέσουμε σε αυτή κομμάτια πορτοκαλιού, πράσινου μήλου ή ρόδι.

*Συνεχίζουμε τη γυμναστική

 

Η γυμναστική είναι ο καλύτερος τρόπος να κάψουμε θερμίδες και να κρατήσουμε το βάρος μας σταθερό. Ακόμη και τις ημέρες των γιορτών λοιπόν φροντίζουμε να σηκωνόμαστε από τον καναπέ και να κάνουμε γυμναστική. Δεν χρειάζεται να προπονούμαστε με τις ώρες, μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση είναι αρκετά!