Η καλή συμπεριφορά είναι κάτι που θα πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να αναπτύξει, από τρυφερή ακόμα ηλικία.

Πώς ωφελούν οι κανόνες το παιδί;

Οι κανόνες συγκεκριμένα και τα όρια δεν βοηθούν τα παιδιά μόνο να υιοθετήσουν μια ευγενική συμπεριφορά αλλά πολλές φορές ενισχύουν και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, καθώς μαθαίνουν πώς πρέπει να συμπεριφερθούν ανάλογα με την κοινωνική περίσταση.

Ο καθορισμός των ορίων, η ενθάρρυνση για καλή συμπεριφορά και η αποθάρρυνση μιας λιγότερο επιθυμητής συμπεριφοράς μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την βρεφική ηλικία, καθώς υπάρχουν πράγματα που ακόμα και τα μωράκια πρέπει να μάθουν να μην κάνουν, όπως το τράβηγμα των μαλλιών.

Μεγαλώνοντας μπορείτε σταδιακά να εισάγεται κανόνες ώστε να παραμένει εντός ορίων και να μην υιοθετεί λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές.

Το πλάνο της καλής συμπεριφοράς

Το πλάνο της καλής συμπεριφοράς, περιλαμβάνει:

*Ψυχραιμία

Δώστε συμβουλές στο παιδί για μια καλύτερη συμπεριφορά, χρησιμοποιώντας λέξεις και φράσεις που ταιριάζουν στην ηλικία του και διατηρήστε ήπιο τον τόνο της φωνής σας. Τα μικρά παιδιά, ειδικά εκείνα που είναι μικρότερα από έξι ετών, ακόμα μαθαίνουν να ερμηνεύουν τα λόγια σας, οπότε θα ήταν σημαντικό να είστε ξεκάθαροι όταν του μιλάτε.

*Πρώτα όρια, μετά συνέπειες

Θέτοντας μερικούς βασικούς κανόνες και ακολουθώντας τις συνέπειες, αν το παιδί παραβεί κάποιον, του μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεται την απογοήτευση όταν δεν παίρνει κάτι που θέλει. Παράλληλα του μαθαίνετε με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο ότι οι πράξεις έχουν και συνέπειες, τις οποίες θα πρέπει κάθε φορά να αναλαμβάνει, είτε αυτές είναι καλές είτε κακές.

*Η συνεργασία είναι το «κλειδί»

Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα ευχάριστο κλίμα για το παιδί, όπου οι κανόνες είναι βοηθητικοί και όχι καταπιεστικοί. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα χαλαρώσει ενώ μειώνονται και οι πιθανότητες να αντιδράσει αρνητικά, υιοθετώντας λιγότερο επιθυμητές συμπεριφορές.