Μία από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να μάθουν τα παιδιά είναι πώς να διαφωνούν με άλλους με σεβασμό. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας διαμορφώνουν και καθιερώνουν την προσωπικότητα και την ανεξαρτησία τους, σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις για τα πράγματα και καταλαβαίνουν τι τους αρέσει και δεν τους αρέσει. Είναι φυσικό να μην συμφωνούν περιστασιακά για κάτι με έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή ακόμη και έναν δάσκαλο ή προπονητή.

Αναπτυξιακά, είναι καλό για τα παιδιά να μάθουν να σχηματίζουν τις δικές τους απόψεις και να μπορούν να εκφράζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό, είτε συζητούν κάτι με ενήλικες είτε με άλλα παιδιά. Στην πραγματικότητα, η ικανότητα να μοιράζεται κανείς ήρεμα τις απόψεις του, ακόμη και όταν έρχονται σε σύγκρουση με τις απόψεις των άλλων, αποτελεί ένδειξη ωριμότητας.

Πώς θα μάθετε στα παιδιά να διαφωνούν με σεβασμό

 

*Παρακολουθήστε τι βλέπει το παιδί σας στο Διαδίκτυο, καθώς κυκλοφορούν πολλά φρικτά και κακεντρεχή σχόλια online. Στην εποχή μας είναι πιο σημαντικό από ποτέ τα παιδιά να μαθαίνουν πώς να απορρίπτουν την κακία και τον εκφοβισμό και να επιλέγουν τον σεβασμό και την ευγένεια.

*Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι καλός ακροατής και φροντίστε να διαμορφώσετε αυτήν τη συμπεριφορά δίνοντάς του την προσοχή σας όταν σας μιλάει. Η ακρόαση είναι ένα σημάδι σεβασμού και είναι μια σημαντική ικανότητα για το σχολείο, καθώς και για αργότερα στη ζωή.

*Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί κάθε βράδυ. Τα τακτικά οικογενειακά δείπνα είναι σημαντικά για την υγεία και την ανάπτυξη των παιδιών και έχουν συνδεθεί με θετικά αποτελέσματα, όπως χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας, καλύτερη επιδόσεις στο σχολείο και υψηλότερη αυτοεκτίμηση. Είναι επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά να μάθουν να εκφράζουν τις απόψεις τους για το τι συμβαίνει στον κόσμο και στη ζωή τους. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να μιλήσει για τα τρέχοντα γεγονότα που το απασχολούν, για ένα βιβλίο που διάβασε ή κάτι που μαθαίνει στο σχολείο. Ανταλλάξτε ιδέες και σεβαστείτε ο ένας τις απόψεις του άλλου.

*Ζητήστε του να δοκιμάσει να βλέπει τα πράγματα από τη θέση των άλλων.

Αυτή είναι μια από τις θεμελιώδεις πτυχές της ενσυναίσθησης, η οποία έχει αποδειχθεί σημαντική για την επιτυχία των παιδιών μετέπειτα στη ζωή. Όταν τα παιδιά έχουν τη συνήθεια να βλέπουν τα πράγματα από την οπτική γωνία των άλλων, μαθαίνουν να βλέπουν τα πράγματα με λιγότερο απόλυτους τρόπους και να σέβονται κάτι ακόμη κι όταν διαφωνούν με αυτό.

*Διδάξτε στο παιδί σας να παραμένει πιστό στις πεποιθήσεις και τις σκέψεις του, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να εμπιστευτείς τον εαυτό σου όταν οι άλλοι κάνουν κάτι διαφορετικό. Προτρέψτε το παιδί να είναι σίγουρο για τον εαυτό του και υπενθυμίστε του ότι αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να προσβάλλει τις απόψεις άλλων ανθρώπων για να κάνει τη δική του ισχυρότερη.

*Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κατανοεί ότι ακόμη και τα ηλεκτρονικά του μηνύματα πρέπει να είναι ευγενικά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν ότι πρέπει να εκφράζονται με σεβασμό ακόμη και όταν επικοινωνούν πίσω από μια οθόνη.

*Ποτέ μην προσβάλλετε κάποιον επειδή έχει διαφορετική γνώμη από εσάς. Όταν διαφωνείτε για πεποιθήσεις ή ιδέες, δεν πρέπει ποτέ να γίνεται προσωπική η συζήτηση. Οι προσβολές ή οι βρισιές δεν πρέπει να αποτελούν μέρος οποιασδήποτε συζήτησης.