Είναι ιδιαίτερα συχνό για το παιδί να περνά μια φάση προσκόλλησης από το μπιμπερό του. Εκτός από την παροχή τροφής, το μπιμπερό σημαίνει επίσης άνεση και ασφάλεια για τα παιδιά, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Η μετάβαση από το μπιμπερό στο ποτήρι

Είναι σημαντικό για τους γονείς να αρχίσουν να απογαλακτίζουν τα μωρά από τα μπουκάλια γύρω στο τέλος του πρώτου έτους και να αρχίσουν να τα ενθαρρύνουν να πίνουν νερό ή γάλα από ποτήρι. Όσο περισσότερο περιμένουν οι γονείς για να ξεκινήσουν τη μετάβαση, τόσο πιο προσκολλημένα μπορεί τα παιδιά να γίνουν με το μπιμπερό.

Η εναλλαγή από μπιμπερό σε ποτήρι μπορεί να είναι δύσκολη, αλλά αυτές οι συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν, να κάνετε την μετάβαση πιο εύκολη:

*Ξεκινήστε ήπια

Αντί να κόψετε επί τόπου το μπιμπερό, ίσως θα ήταν καλύτερο να ξεκινήσετε πιο ήπια για να μην ταράξετε το παιδί. Για παράδειγμα, εάν το μωρό σας πίνει συνήθως τρία μπουκάλια γάλα κάθε μέρα, ξεκινήστε με την αφαίρεση του πρωινού μπουκαλιού.

Αντί να δώσετε ένα μπουκάλι αμέσως, φέρετε το μωρό σας στο τραπέζι και μετά την έναρξη της σίτισης, προσφέρετε γάλα από ένα ποτήρι ή μια κούπα. Μπορείτε να ενθαρρύνετε το μωρό σας χρησιμοποιώντας ενθαρρυντικά λόγια ή επιλέγοντας μια παιδική πολύχρωμη κούπα.

Την επόμενη εβδομάδα, μειώστε ακόμη ένα μπουκάλι, αφήνοντας το μπιμπερό για το βραδινό γεύμα. Αυτό το μπουκάλι τείνει να είναι μέρος της ρουτίνας για ύπνο και είναι αυτό που παρέχει περισσότερη άνεση στα μωρά.

*Επαινέστε το

Όταν το παιδί σας χρησιμοποιεί το ποτήρι ή το κύπελλο του, είναι σημαντικό να το επιβραβεύετε με τον έπαινό σας, καθώς θα τονώσετε το ηθικό του και θα θέλει να επαναλάβει την καλή του συμπεριφορά για να το επαινέσετε και πάλι.

Ενθαρρύνετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, όπως τα αδέλφια του, τον μπαμπά ή ακόμα και τον παππού και την γιαγιά να το επαινέσουν, καμαρώνοντάς το.

*Βρείτε τι θέλει πραγματικά

Εάν το μικρό σας εξακολουθεί αν σας ζητά το μπιμπερό του, ακόμα και αν έχετε προσπαθήσει να το «αποχαιρετίσετε» είναι σημαντικό να ανακαλύψτε τι είναι αυτό που χρειάζεται ή θέλει το παιδί και να το προσφέρετε αντ ‘αυτού.

Εάν το μωρό σας είναι διψασμένο ή πεινασμένο, δώστε του νερό ή φαγητό σε ποτήρι ή πιάτο αντίστοιχα. Εάν είναι άνεση, προσφέρετε αγκαλιές και αν το μικρό σας βαρεθεί, καθίστε και παίξτε μαζί του.