Η βιταμίνη C είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες και γνωστές βιταμίνες για τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό. Συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, περιορίζει τις φλεγμονές, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν γήρανση, ενισχύει την απορρόφηση σιδήρου, βελτιώνει την υγεία του δέρματος, προάγει την καλή λειτουργία της καρδιάς και προστατεύει από τις συνέπειες των βαρέων μετάλλων.

Αν και το πορτοκάλι είναι η πιο διάσημη πηγή βιταμίνης C, δεν είναι η μόνη ούτε η πιο πλούσια. Ας δούμε λοιπόν ποιες άλλες τροφές μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή της οικογένειάς μας προκειμένου να αυξήσουμε την πρόσληψη βιταμίνης C.

Τροφές με περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι

Το πορτοκάλι περιέχει 53,2 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια.

* Πιπεριά τσίλι : 143,7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Η πιπεριά τσίλι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επιπλέον, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο βρήκαν ότι η καψαϊκίνη (μια ένωση στην οποία οφείλει την καυτερή γεύση της η πιπεριά τσίλι) μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο των αρθρώσεων και των μυών.

* Μπρόκολο : 89,2 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, μαγγάνιο και φυτικές ίνες.

*Φράουλα : 58,8 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Νόστιμες και πλούσιες σε βιταμίνη C, οι φράουλες είναι ένα από τα αγαπημένα φρούτα του καλοκαιριού. Μάλιστα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικές ενώσεις, με κυριότερες την ανθοκυανίνες και τις ελλαγιταννίνες. Πληθώρα επιστημονικών ερευνών έχει συνδέσει αυτές τις ουσίες με την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.

* Ακτινίδιο : 92,7 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Η τριχωτή του εμφάνιση καθώς και η γλυκόξινη γεύση του, μπορεί να μην το καθιστούν την πρώτη μας επιλογή όταν θέλουμε να φάμε φρούτο, όμως το ακτινίδιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

*Λαχανάκια Βρυξελλών : 85 mg βιταμίνης C ανά 100 γραμμάρια

Πλούσια σε βιταμίνη C και σουλφοραφάνη, τα λαχανάκια Βρυξελλών αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

Πόση βιταμίνη C χρειαζόμαστε καθημερινά

Η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C είναι 90 mg για τους άνδρες και 75 mg για τις γυναίκες, ενώ για τους καπνιστές, είναι 125 mg και 110 mg αντίστοιχα. Επομένως, αν τρώμε τουλάχιστον 2 φρούτα ημερησίως, καλύπτουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε βιταμίνη C.

Τι να προσέξουμε

Η βιταμίνη C είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη και καταστρέφεται εύκολα όταν εκτίθεται για πολλή ώρα στο φως και τον αέρα. Όταν φτιάχνουμε χυμό ή κόβουμε ένα φρούτο, πρέπει να το καταναλώνουμε αμέσως και όχι μετά από ώρα. Επίσης, προτιμάμε τα λαχανικά μας ωμά ή μαγειρεμένα στον ατμό, καθώς η βιταμίνη C είναι υδατοδιαλυτή και ευαίσθητη στη θερμοκρασία.