Μια μικρή αλλά σημαντική αλλαγή στην καθημερινότητά σας προκειμένου να βελτιώσετε τη διάθεσή σας. Αν δεν θυμάστε την τελευταία φορά που γυμναστήκατε και αν παίρνετε το αυτοκίνητο ακόμη και για τις κοντινές αποστάσεις, τότε οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε ότι η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας από την υψηλή αρτηριακή πίεση και τις καρδιακές παθήσεις μέχρι τον διαβήτη και την παχυσαρκία.

Η σωματική άσκηση, από την άλλη, έχει σημαντική επίδραση στον εγκέφαλο και μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας του. Φαίνεται επίσης να μειώνει τη φλεγμονή και άλλες μορφές στρες στο σώμα που πιθανώς εμπλέκονται στην κακή ψυχολογία.

Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι, σε σύγκριση με παρατεταμένες περιόδους σε καθιστή θέση, η γυμναστική ήπιας έντασης συνδέθηκε με χαμηλότερο στρες, βελτιωμένη διάθεση και μειωμένο Δείκτη Μάζας Σώματος.

Αν και οι προπονήσεις μέτριας έως υψηλής έντασης αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας σχετικά με την επιρροή της γυμναστικής στη διάθεση, αποδεικνύεται ότι ακόμη και ήπιες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και οι δουλειές του σπιτιού, είναι καλύτερες από την καθιστική ζωή για τη βελτίωση της διάθεσης.

Είναι πιθανό ότι όσο περισσότερο οι άνθρωποι συμμετέχουν σε μια ήπια δραστηριότητα, τόσο πιο δραστήριοι είναι γενικά. Και η αυξημένη δραστηριότητα σχετίζεται με καλύτερη διάθεση. Είναι επίσης πιθανό ότι όταν ένας άνθρωπος έχει καθιστική ζωή δεν έχει ιδιαίτερα υψηλή διάθεση, επομένως οποιαδήποτε ήπια δραστηριότητα μπορεί να είναι πιο ευεργετική για τη διάθεσή του συγκριτικά με το να κάθεται.

Πώς θα αυξήσετε τη σωματική σας δραστηριότητα

 

  • Βάλτε το στα πόδια. Μια μορφή άσκησης που μπορείτε εύκολα να εντάξετε στην καθημερινότητά σας -ακόμη κι αν δεν είστε εξοικειωμένοι με τη γυμναστική- είναι το περπάτημα, το οποίο ενισχύει τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο, μειώνει τις ορμόνες του στρες και απελευθερώνει ενδορφίνες, βελτιώνοντας τη διάθεση. Ειδικά μάλιστα αν έχετε τη δυνατότητα να περπατήσετε στη φύση, ακόμη καλύτερα, αφού πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους.
  • Αναλάβετε να βγάζετε εσείς βόλτα τον σκύλο κάθε πρωί και βράδυ και προτιμήστε τις σκάλες από τον ανελκυστήρα. Ακόμη κι αν αυτά δεν σας ακούγονται ιδιαίτερα σημαντικά, μπορούν να κάνουν τη διαφόρα στα επίπεδα σωματικής σας δραστηριότητας και κατ’ επέκταση στη διάθεσή σας.
  • Κάντε πιο ευχάριστες τις δουλειές του σπιτιού. Βάλτε μουσική και αφιερώστε χρόνο για το συγύρισμα και το καθάρισμα του σπιτιού σας.
  • Γυμναστείτε από την άνεση του σπιτιού σας. Δεν είναι ανάγκη να αφιερώνετε πολλές ώρες στη γυμναστική σας. Μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση είναι αρκετά για να τονώσετε το σώμα και την ψυχολογία σας.