Όλα τα ενδεχόμενα είναι πάνω στο τραπέζι σχετικά με τις τελικές κινήσεις περί αυστηροποίησης ή μη των περιοριστικών μέτρων και σύμφωνα με πληροφορίες οι αποφάσεις λαμβάνονται βάσει των αποφάσεων της Επιτροπής.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο in.gr πως όλα θα σταθμίζονται μέχρι την τελευταία στιγμή, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, και ως εκ τούτου είναι σαφές πως σε αυτή τη γραμμή θα κινούνται οι αποφάσεις μέχρι την άνοιξη, όπου και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο ποσοστό του εμβολιασμού των πολιτών.

Αν και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα των σχολείων και η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά στοιχεία και τις εισηγήσεις της Επιτροπής.

Διόλου τυχαία η δήλωση της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελία Πελώνη (ΣΚΑΪ 100,3) που αφήνει παράθυρο να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα σχολεία, τονίζοντας πως «δεν υπάρχουν βεβαιότητες.

Η Επιτροπή θα αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις αποφάσεις της» και πρόσθεσε πως η πανδημία είναι ένα φαινόμενο που εξελίσσεται δυναμικά.

Όπως δεν είναι γραμμική η εξέλιξή της, δεν είναι γραμμικές και οι αποφάσεις. ‘Ολα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.  Στην ίδια γραμμή και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ο οποίος σε τηλεοπτική συνέντευξη άφησε και εκείνος   ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα περιοριστικά μέτρα. «Αυξήθηκε η κινητικότητα στις  γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι  τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της  επιστημονικής επιτροπής.

Είναι σαφές πως από τα μηνύματα που στέλνει η κυβέρνηση επανατοποθετούνται στο τραπέζι όλα τα σενάρια και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο ως προς τις τελικές αποφάσεις της δέσμης των ενδεχόμενων νέων μέτρων οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της αυριανής συνεδρίασης της Επιτροπής. 

Η εβδομάδα ξεκίνησε με κακούς οιωνούς

Η εβδομάδα, εξάλλου, με τη λήψη των πιο αυστηρών μέτρων την περασμένη Δευτέρα, ξεκίνησε με κακούς οιωνούς υπενθυμίζοντας την δύσκολη επιστροφή στην κανονικότητα και οι προσδοκίες για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων από την ερχόμενη εβδομάδα φαίνεται πως απομακρύνονται, και όλα αυτά λίγες ώρες μετά τις εικόνες συνωστισμού έξω από μερικές εκκλησίες και την ώρα που το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα αρχίζει να επιβαρύνεται και πάλι.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ( ΣΚΑΪ 100,3) άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, και μάλιστα αιφνιδιαστικά, λέγοντας ότι το φαινόμενο της πανδημίας είναι δυναμικό . «Δεν μπορείς να αποκλείσεις οποιοδήποτε μέτρο.

Αν χρειαστεί να προχωρήσουμε εκ νέου σε απαγόρευση των δραστηριοτήτων θα πράξουμε εάν είναι αναγκαίο» τόνισε ο υπουργός Επικρατείας. «Η κυβέρνηση θα κάνει εκείνο που πρέπει για να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και η Εκκλησία θα πρέπει να διατηρήσει την καλή παράσταση που έχει απέναντι στο ποίμνιο», επισήμανε ακόμα ο κ. Γεραπετρίτης την επομένη των Θεοφανίων. Όπως υπογράμμισε, είμαστε στην ίδια πλευρά, όλοι μαζί πρέπει να ξεπεράσουμε την κρίση.

Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχιεπίσκοπο υπάρχει σχέση αμοιβαίου σεβασμού και αλληλοκατανόησης και έχουν διαρκή επικοινωνία. Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μείνουν κλειστοί για τους πιστούς οι ναοί την ημέρα των Θεοφανίων, και την απόκλιση – όπως ανέφερε – από την πλευρά της Εκκλησίας, τόνισε ότι υπήρξε ενημέρωση της Εκκλησίας και για αυτό το λόγο είχε επιτρέψει την ατομική προσευχή. Ο υπουργός σημείωσε ότι οι ρόλοι κράτους και εκκλησίας είναι πολύ διακριτοί. Χαρακτήρισε παράδοξες ή αστείες τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός λαμβάνει αποφάσεις βασιζόμενος μόνο στις εισηγήσεις συνεργατών του.