Πιστεύετε ότι το παιδί είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει το ποτηράκι του; Η μετάβαση του παιδιού από το κλειστό ποτήρι σε ένα ανοιχτό μπορεί να διαρκέσει ακόμα και μήνες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα μωρά μπορούν να σταματήσουν να πίνουν από το μπιμπερό αφού «κλείσουν» ενάμιση χρόνο. Ωστόσο, είναι καλύτερο να το βοηθήσετε να σταματήσει να το χρησιμοποιεί και νωρίτερα.

Προεργασία για το ποτηράκι

Εκπαιδεύοντας το μωρό σας ήδη από τους έξι μήνες, το βοηθάτε να μάθει ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, καθιστώντας ευκολότερο τον απογαλακτισμό του. Επίσης, η δυνατότητα λήψης υγρών από ένα πραγματικό ποτήρι βοηθά το μωρό σας να κυριαρχήσει στους μύες του στόματός του ενώ προάγει τις κινητικές του δεξιότητες και τον συντονισμό.

Έτσι, το να ξεκινήσετε νωρίς δίνει στο μωρό σας πολύ χρόνο και εξάσκηση πριν μεταβεί σε ανοιχτό ποτήρι. Όταν το μωρό σας αρχίσει να τρώει στερεές τροφές, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό στη διατροφή του για να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα και να ξεπλύνει το φαγητό κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Καθώς το εξοικειώνετε με ένα ανοιχτό ποτηράκι θα πρέπει να μάθει πώς να χρησιμοποιεί τα χείλη, τα μάγουλα, την γλώσσα και τον μηχανισμό κατάποσης.

Πότε να εισαγάγετε ένα ανοιχτό ποτηράκι

Δεν υπάρχει «ιδανικός» χρόνος για την μετάβαση σε ένα ανοιχτό ποτηράκι. Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι στους 16 ή 17 μήνες, τα περισσότερα νήπια έχουν τον κινητικό συντονισμό για να πίνουν από ένα ανοιχτό ποτηράκι.

Ποιες ενδείξεις όμως, θα σας προειδοποιήσουν;

  • Μπορεί το μωρό σας να πιει μικρές γουλιές από ένα ανοιχτό φλιτζάνι ενώ το κρατάτε κοντά στους έξι του μήνες;
  • Μπορεί να χρησιμοποιήσει σωστά αντικείμενα όπως ένα φλιτζάνι και ίσως να κρατήσει ένα ανοιχτό φλιτζάνι και να πιει γουλιές, με μερικές μικρές διαρροές μετά τους δώδεκα μήνες;