Παρά το γεγονός ότι μερικές φορές μπορεί να σας φαίνεται αστείο ή θετικό το γεγονός ότι το παιδί  έχει αναπτύξει μια ισχυρή προσωπικότητα, ξέρετε καλά ότι ως γονείς πρέπει να βάζετε όρια στα παιδιά σας. Τι μπορείτε να κάνετε, λοιπόν, όταν εκείνο σας αγνοεί και κάνει ό,τι θέλει; Το βασικό πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι οι φωνές όχι μόνο χαλούν τη σχέση σας μαζί του, αλλά μπορούν επίσης να το ωθήσουν σε πιο ακραίες, αντιδραστικές συμπεριφορές. Το κλειδί είναι να βρείτε μια μέση λύση, έτσι ώστε να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει τη σημασία των ορίων και μάθει να τα τηρεί.

Ορίστε μερικοί τρόποι να σας ακούσει το ανυπάκουο παιδί.

-Μείνετε ψύχραιμοι

Ενώ για εσάς οι εντάσεις μπορεί να είναι άβολες, για το παιδί μπορεί να είναι διασκέδαση. Γι’ αυτό όταν έχετε πάρει μια απόφαση, φροντίστε να μείνετε σταθεροί σε αυτήν χωρίς παράλληλα να χάνετε την ψυχραιμία σας. Η λύση δεν είναι να βάλετε τις φωνές ή τα κλάματα από τα νεύρα.

-Δείξτε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο της κατάστασης

Το παιδί πρέπει να έχει την αίσθηση ότι είστε υπεύθυνοι, γιατί αυτό το κάνει να νιώθει ασφαλές. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εσείς να λαμβάνετε τις αποφάσεις σχετικά με πράγματα όπως το τι ώρα θα κοιμηθεί και πόσο χρόνο μπορεί να περνάει μπροστά στον υπολογιστή. Αυτό σημαίνει επίσης ότι πρέπει να είστε σε θέση να διατηρείτε τον έλεγχο της κατάστασης, χωρίς να έχετε συναισθηματικές εκρήξεις.

-Διαλέξτε τις μάχες σας

Όταν το παιδί είναι ανυπάκουο, είναι σημαντικό να διαλέγετε τις μάχες σας, διαφορετικά θα… εξαντληθείτε σύντομα. Φροντίστε να κερδίζετε πάντα τις σημαντικές μάχες (π.χ. να φοράει πάντα ζώνη μέσα στο αμάξι, να πλένει τα χέρια του όταν επιστρέφει σπίτι), να διαπραγματεύστε τις λιγότερο σημαντικές μάχες (π.χ. να κάτσει μισή ώρα ακόμα στον υπολογιστή, να κομηθεί μία ώρα αργότερα) και να επιτρέπετε στο παιδί να κερδίζει ορισμένες μάχες (π.χ. να φορέσει ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους). Με αυτόν τον τρόπο θα διατηρήσετε με μεγαλύτερη ευκολία τις ισορροπίες.

-Εξηγήστε του το αποτέλεσμα των πράξεών του

Κάθε δράση έχει αναπόφευκτα μια αντίδραση. Εξηγήστε στο παιδί ότι αν συνεχίσει να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, επιλέγει αυτήν τη συνέπεια. Για παράδειγμα, «Μπορείς να παίξεις στον υπολογιστή. Θα ήθελα μετά από μία ώρα να ξεκινήσεις να διαβάζεις τα μαθήματά σου. Αυτό περιμένω από εσένα. Αν δεν μπορέσεις να τηρήσεις αυτό το πλάνο,δεν θα έχεις πρόσβαση στον υπολογιστή το Σαββατοκύριακο. ». Φροντίστε οι συνέπειες να είναι λογικές και να τηρούνται από την πλευρά σας.