Παράταση στην αγωνία για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων φαίνεται πως θα υπάρχει καθώς η Επιτροπή των ειδικών προκρίνει αρχικά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ενδεικτικές είναι και οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως η οποία τόνισε πως η κυβέρνηση αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρχει απόφαση για την επιστροφή των μαθητών γυμνασίων και λυκείων τη Δευτέρα .

Το ενδεχόμενο επιστροφής των μαθητών την ερχόμενη Δευτέρα φαίνεται πως απομακρύνεται, καθώς η Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες, προκρίνει το άνοιγμα του λιανεμπορίου – υπό όρους και αυστηρά μέτρα προστασίας τη Δευτέρα – ενώ για τα γυμνάσια και λύκεια θα υπάρξει νέα απόφαση.

Η Επιτροπή των ειδικών όπως φάνηκε και από τις προηγούμενες ημέρες είναι προβληματισμένη για το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανεμπορίου το οποίο σε κάθε περίπτωση θα λειτουργήσει με click away και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες καταστημάτων με τη μέθοδο του click in shop.

Στο πλαίσιο αυτό και εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες των τελευταίων ωρών, το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση γυμνασίων και λυκείων μετατίθεται τουλάχιστον μία εβδομάδα αργότερα.

Η πρώτη «ανοιχτή» ημερομηνία φαίνεται πως είναι η 25η Ιανουαρίου, χωρίς όμως ωστόσο να υπάρχει καμία βεβαιότητα καθώς όλα τα εξαρτηθούν από τους επιδημιολογικούς δείκτες καθώς και την κατάσταση που θα υπάρχει σε διασωληνωμένους στα νοσοκομεία.

Φαίνεται επίσης, ότι πως η Επιτροπή όταν θα αποφασίσει να δώσει το «πράσινο φως» για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αυτό θα γίνει για όλες τις τάξεις και όχι μόνο για τη Γ΄ λυκείου.

Γιατί δεν μπορεί να επιστρέψουν μόνο οι μαθητές της Γ΄ λυκείου

Η υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής για το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ξεκαθάρισε πως αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αναμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

«Για τη Γ΄ λυκείου έχουμε μία ιδιαίτερη μέριμνα, έχουμε προχωρήσει και σε περικοπή της ύλης. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα συζητηθεί το θέμα με τους ειδικούς» σημείωσε η υπουργός Παιδείας υποστηρίζοντας όμως ότι υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου.

«Υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες να ανοίξει μόνο η Γ΄ λυκείου. Κάποιοι καθηγητές διδάσκουν και σε άλλες τάξεις, το  ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης ενώ υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο» τόνισε η κ. Κεραμέως.

 

Βήμα – βήμα η χαλάρωση των μέτρων

Για το θέμα της χαλάρωσης των μέτρων και τα σχολεία, μίλησε το πρωί στο MEGA ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου με τους κανόνες που ίσχυαν κατά τη διάρκεια των εορτών και ίσως με την προσθήκη του click in shop, της εισόδου δηλαδή στα καταστήματα κατόπιν ραντεβού.

«Καλά τα πήγαμε στις γιορτές, αλλά να τηρούμε τα μέτρα», επεσήμανε ο καθηγητής και πρόσθεσε πως για την αποκλιμάκωση του Lockdown, τα μέτρα πρέπει να αίρονται σταδιακά.

Για τα σχολεία και συγκεκριμένα για την Γ΄ λυκείου, είπε πως πρέπει να ανοίξει αλλά με προσοχή, ενώ γενικότερα ανέφερε πως το άνοιγμα των δραστηριοτήτων καθορίζεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα.