Μπορεί να ανήκετε στην κατηγορία των γονιών που πιστεύουν στην πειθαρχία ως βάση της σωστής διαπαιδαγώγησης. Ίσως πάλι πριν τα παιδιά σας έρθουν στον κόσμο πιστεύατε πως θα τα μεγαλώνατε με πλήρη ελευθερία, όμως η πραγματικότητα σας άλλαξε άποψη. Σε κάθε περίπτωση, οι περισσότεροι γονείς θέλουν και επιδιώκουν τα παιδιά τους να ακούνε τις προτροπές τους. Φυσικά αυτό δεν είναι κακό, αρκεί να μην παρασύρονται από διαδεδομένους μύθους για την πειθαρχία, οι οποίοι αντί να βελτιώνουν καταλήγουν να βλάπτουν την προσωπικότητα των παιδιών.

Διαδεδομένοι μύθοι για την πειθαρχία του παιδιού

“Αν δεν φωνάξεις, δεν πρόκειται να σε ακούσει”

Όταν το μικρό σας βρίσκεται εν μέσω ενός ξεσπάσματος, το μόνο που επιτυγχάνουν οι φωνές σας, είναι να κάνουν ακόμη χειρότερη την κατάσταση. Αντιθέτως, αν σκύψετε στο ύψος του και του μιλήσετε με ήρεμη φωνή, είναι πολύ πιο πιθανό να σταματήσει για να σας ακούσει.

“Οι αυστηροί γονείς μεγαλώνουν παιδιά με καλούς τρόπους”

Δεν είναι ανάγκη να γίνεστε υπερβολικά αυστηροί προκειμένου τα παιδιά σας να συμπεριφέρονται σωστά. Το μυστικό για να μεγαλώσετε παιδιά με καλούς τρόπους είναι να τους εμφυσήσετε ενσυναίσθηση. Είναι πιο πιθανό το παιδί να αποκτήσει καλούς τρόπους αν του εξηγήσετε τη σημασία τους και του δείξετε την ενδεδειγμένη συμπεριφορά. Άλλωστε, η υπερβολική αυστηρότητα κρύβει κινδύνους.

“Η υποχώρηση στις επιθυμίες του παιδιού είναι αποτυχία”

Η καθημερινότητα με τα παιδιά είναι γεμάτη με ευκαιρίες για εντάσεις. Γι’ αυτό λοιπόν είναι πολύ σημαντικό να διαλέγετε τις μάχες σας, δηλαδή να αξιολογείτε πότε αξίζει να ξεκινήσετε μια διένεξη για να «μην περάσει το δικό του». Όταν το παιδί ζητάει κάτι εφικτό που δεν πρόκειται να το βλάψει, μπορείτε να δέχετε ενώ παράλληλα να βάζετε όρους.

“Δεν χρειάζεται να ακούμε τη γνώμη του παιδιού”

Όταν ακούτε τη γνώμη των παιδιών σας, τους δείχνετε ότι τα αντιμετωπίζετε ισότιμα και έτσι αποκτούν την αυτοπεποίθηση να παίρνουν δικές τους αποφάσεις και να εμπιστεύονται την κρίση τους. Παράλληλα, όταν αντιμετωπίζετε τις ενστάσεις τους με ενσυναίσθηση, χτίζετε πιο ισχυρούς δεσμούς μαζί τους. Πέρα από την αξία που έχει από μόνη της η καλή σχέση με τα παιδιά σας, εξασφαλίζει και ότι θα δέχονται πιο εύκολα αυτά που τους λέτε.