Η χρόνια διαταραχή του ύπνου στους εφήβους μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες και μεταβάλλει την αντιδραστικότητα στο στρες στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ottawa.

Μαστίζει τον κόσμο η κατάθλιψη

«Περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο υποφέρουν από κατάθλιψη. Είναι μια διαδεδομένη διαταραχή της διάθεσης που μειώνει την ποιότητα ζωής μας.

Τα άτομα που διαγιγνώσκονται με κατάθλιψη βιώνουν διάφορα συμπτώματα όπως γενική αδιαθεσία, μειωμένη λίμπιντο, διαταραχές του ύπνου και τάσεις αυτοκτονίας σε σοβαρές περιπτώσεις» αναφέρει η Nafissa Ismail, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Ottawa School of Psychology.

Οι ενήλικες με κατάθλιψη συχνά εμφανίζουν τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης στην αρχή της εφηβείας.

Που βασίζεται η εφηβική κατάθλιψη

Ωστόσο, οι αιτίες στις οποίες βασίζεται η εφηβική κατάθλιψη και τα ποσοστά επιπολασμού που σχετίζονται με το φύλο παραμένουν ασαφή.

Μια δημοφιλής θεωρία υποδηλώνει ότι η κατάθλιψη προέρχεται από εφήβους που εκτίθενται υπερβολικά στο άγχος και ότι οι διαφορές μεταξύ των ποσοστών κατάθλιψης ανδρών και γυναικών αποδίδονται σε αυξημένη ευπάθεια των γυναικών στο χρόνιο άγχος.

Η διαταραχή του ύπνου είναι ένας κοινός παράγοντας άγχους κατά την διάρκεια της ανάπτυξης των εφήβων. Η επαναλαμβανόμενη αυτή διαταραχή θα μπορούσε εν μέρει να είναι υπεύθυνη για την ευαισθησία των εφήβων γυναικών στην κατάθλιψη.

Ύπνος και έφηβοι

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα σημαντικά προβλήματα ύπνου κατά την εφηβεία μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης κατάθλιψης τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες» σημειώνουν οι ερευνητές.

Επιπλέον, η καθυστέρηση του ύπνου μπορεί να ευαισθητοποιήσει τις έφηβες γυναίκες σε άλλους τύπους στρες και να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης διαταραχής της διάθεσης.