Όλοι οι γονείς θέλουμε τα παιδιά μας να επιστρέφουν χαρούμενα από το σχολείο και να μας μιλούν γεμάτα ενθουσιασμό για την ημέρα τους, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Ο αποχωρισμός και η προσαρμογή μπορεί να δυσκολεύουν περισσότερο κάποια παιδιά, ειδικά μετά από μια περίοδο που έχουν συνηθίσει να περνούν τις ημέρες τους στη θαλπωρή του σπιτιού.

Επειδή συχνά τα μικρά παιδιά δεν έχουν αναπτύξει ένα λεξιλόγιο κατάλληλο ώστε να εκφράσουν καλά τα συναισθήματά τους, μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι το παιδί μας έχει άγχος για το σχολείο. Ωστόσο, με τον τρόπο τους τα παιδιά μάς δείχνουν όσα νιώθουν.

Τα σημάδια ότι το παιδί έχει άγχος για το σχολείο

 

*Είναι απόμακρο

*Παρουσιάζει διαφορετική συμπεριφορά

*Είναι αδιάλλακτο

*Δεν θέλει να αλληλεπιδρά με άλλα άτομα

*Είναι προσκολλημένο σε εμάς

*Θέλει συνεχώς μαζί του το μεταβατικό του αντικείμενο

*Παραπονιέται για αδιαθεσία

*Αρνείται να πάει στο σχολείο και ξεσπάει σε κλάματα

Τι μπορούμε να κάνουμε ως γονείς

 

Το σχολείο απομακρύνει το παιδί από την οικογένειά του και αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για το μικρό μας, το οποίο αισθάνεται ότι χάνει τη σύνδεση μαζί μας. Ως γονείς, οφείλουμε να βοηθήσουμε το παιδί να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση.

*Περνάμε περισσότερο χρόνο μαζί του

Ειδικά κατά τις μεταβατικές περιόδους είναι σημαντικό να περνάμε χρόνο με το παιδί. Αφιερώνουμε λοιπόν μισή ώρα κάθε ημέρα για να παίξουμε με το παιδί ό,τι αυτό θέλει. Και, δεδομένου ότι το παιχνίδι είναι η γλώσσα του παιδιού, μπορεί ενώ παίζουμε να εκφράσει καλύτερα τα όσα νιώθει, ακόμη και μέσω της επιλογής παιχνιδιών που θα κάνει.

*Το ακούμε

Τα δάκρυα είναι ένας τρόπος ανακούφισης και έκφρασης για το παιδί. Ενώ κλαίει μπορεί να μας πει με άμεσο τρόπο όσα το ενοχλούν και εμείς έχουμε την ευκαιρία να του προσφέρουμε άφθονο χρόνο και άφθονη υποστήριξη, ώστε να το βοηθήσουμε.

*Διευκολύνουμε το πρωινό ξύπνημα

Εάν το παιδί δυσκολεύεται να ετοιμαστεί το πρωί, δοκιμάζουμε να το ξυπνήσουμε 10 λεπτά νωρίτερα ώστε να ετοιμαστεί πιο χαλαρά και να έχει περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του. Επίσης, φροντίζουμε να πέφτει για ύπνο νωρίς προκειμένου να ξεκουράζεται επαρκώς.

*Το διασκεδάζουμε

Το γέλιο συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση από το άγχος. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε την κατάσταση πιο ευχάριστη και… παιχνιδιάρικη ήδη από την πρωινή προετοιμασία του παιδιού για το σχολείο. Μετά το σχολείο, ο μαξιλαροπόλεμος, το κυνήγι θησαυρού και το κρυφτό μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση του παιδιού.

*Σε περίπτωση που το άγχος καταβάλλει το παιδί και δυσκολεύει την καθημερινότητά του, καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν παιδοψυχολόγο