Αν και το καθάρισμα αποτελεί αναγκαία «αγγαρεία» για τους περισσότερους ενήλικες, τα παιδιά νηπιακής ηλικίας πιθανότατα να θέλουν να συμμετάσχουν, μιας και θέλουν να κάνουν οτιδήποτε κάνει και η μαμά μαζί με τον μπαμπά. Δεν έχει σημασία αν είναι κάτι τόσο φαινομενικά βαρετό όσο η καθαριότητα και η οργάνωση των χώρων του σπιτιού.

Γιατί είναι σημαντικό για το παιδί το καθάρισμα

Από την στιγμή που θα περάσετε χρόνο μαζί το παιδί σίγουρα θα θέλει να συμμετάσχει. Ειδικά στην περίπτωση του καθαρισμού, το παιδί μπορεί να μάθει πολλά περισσότερα από το να οργανώνει και να συμμαζεύει τους χώρους του.

Μέσω του καθαρισμού, το παιδί ενθαρρύνεται, καθώς το ενθαρρύνετε να ενισχύσει όχι μόνο τη σωματική αλλά και συναισθηματική του ανάπτυξη. Μερικά οφέλη που δεν περιμένατε να προέρχονται από τον καθαρισμό, περιλαμβάνουν:

Κινητικές δεξιότητες

Με τον καθαρισμό δοκιμάζονται οι κινητικές δεξιότητες του παιδιού ανάλογα με το που και πως καθαρίζει. Με μεγαλύτερες δραστηριότητες όπως το σκούπισμα, το ξεσκόνισμα το παιδί μπορεί να δυναμώσει τους μεγαλύτερους μυς του σώματός του.

Τα περισσότερα νήπια παράλληλα, έχουν πολλά αντικείμενα που πρέπει να ταξινομηθούν. Και ευτυχώς, η πράξη της ταξινόμησης είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να καταφέρει να συντονίσει τις λεπτές κινητικές δεξιότητες.

Η πράξη της ταξινόμησης χρησιμοποιεί εξαιρετικές κινητικές δεξιότητες που βοηθούν το παιδί να αποκτήσει ανεξαρτησία καθώς μεγαλώνει.

Αυτοπεποίθηση

Αφήστε το παιδί να σας βοηθήσει στο καθάρισμα, μαζεύοντας τα παιχνίδια του. Αφού το κάνει, επαινέστε το καθώς έτσι θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του και θα θέλει να το κάνει ξανά για να το επαινέσετε και πάλι.

Όσο περισσότερο προσπαθεί, τόσο περισσότερο θα πρέπει να το ενθαρρύνετε με τα καλά σας λόγια, ακόμα και αν δεν τα καταφέρνει τέλεια. Θυμηθείτε στόχος σας είναι η πρόοδος και όχι η τελειότητα.

Υπευθυνότητα

Μέσω του καθαρισμού το παιδί μαθαίνει να υπεύθυνο ώστε να φροντίζει τους χώρους και επομένως την υγεία του. Αυτό μπορεί να είναι οτιδήποτε από τον ελαφρύ καθαρισμό, όπως το ξεσκόνισμα εβδομαδιαίως έως την τακτοποίηση των παιχνιδιών του.

Αυτό όχι μόνο θα μειώσει τις δουλειές για εσάς, αλλά και τα  παιδιά θα γνωρίζουν επίσης ότι ενώ μπορούν να παίξουν με ό, τι θέλουν, στην συνέχεια θα πρέπει να το μαζέψουν για να το βρουν την επόμενη φορά εύκολα και γρήγορα.