Είναι σύνηθες για το παιδί, περίπου στην νηπιακή ηλικία να έρθει σε επαφή με τα πρώτα «μεγάλα» συναισθήματα, όπως η απογοήτευση, ο θυμός ή και ο εκνευρισμός.

Παιδί και «μεγάλα» συναισθήματα

Τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να του μάθετε μεθόδους, προκειμένου να μάθει να τα διαχειρίζεται από νωρίς ώστε να αποφύγετε την άβολη φάση του «δημόσιου ξεσπάσματος» και εκείνο να έχει τις σωστές βάσεις για καλή συναισθηματική και ψυχική υγεία.

Μερικές χρήσιμες στρατηγικές περιλαμβάνουν:

Μια μεγάλη βαθιά ανάσα

Είναι μια πολύ απλή φράση, αλλά ζητώντας από το μικρό παιδί να πάρει μια ανάσα, ενώ είναι θυμωμένο, το κάνει να επικεντρωθεί σε κάτι άλλο από τη συναισθηματική αναταραχή που αισθάνεται.

Ταυτόχρονα η βαθιά ανάσα προκαλεί την απόκριση της χαλάρωσης, γεγονός που σημαίνει ότι οι μύες του παιδιού χαλαρώνουν, ο καρδιακός παλμός μειώνεται και το παιδί μπορεί να χαλαρώσει και να είναι περισσότερο πρόθυμο να συζητήσει.

Μία ήρεμη συζήτηση

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά μπορεί να εκνευριστούν και να κλάψουν επειδή δεν έχουν ακόμα τα κατάλληλα λόγια να εκφράσουν όλα όσα νιώθουν την δεδομένη στιγμή. Ως εκ τούτου, η μόνη άλλη εναλλακτική λύση που έχουν, είναι να «εκραγούν».

Βοηθώντας ένα μικρό παιδί να βάλει ένα όνομα στο συναίσθημα που αισθάνεται, θα είναι σε θέση να εκφράσει καλύτερα αυτό που τον έκανε να φτάσει στο σημείο της οργής.

Επιβεβαίωση και αγάπη

Τις περισσότερες φορές, τα παιδιά, ανεξάρτητα από την ηλικία τους, θέλουν απλώς να ακουστούν και να δουν ότι οι γονείς πράγματι νοιάζονται για όλα όσα έχουν να πουν. Αφήστε λοιπόν, το παιδί να γνωρίζει ότι αυτό που αισθάνεται είναι φυσιολογικό και ότι ο καθένας έχει μεγάλα συναισθήματα.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα νιώσει ασφάλεια και θα μάθει από νωρίς πώς να εκφράζει με υγιές τρόπο τα συναισθήματά του ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ψύχραιμα τις καταστάσεις.