Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να λένε κακές λέξεις μερικές φορές. Τι πυροδοτεί όμως αυτή τη συμπεριφορά;

Γιατί το παιδί λέει κακές λέξεις;

 

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένα παιδί χρησιμοποιεί ακατάλληλη γλώσσα. Τα μικρά παιδιά μπορεί απλά να επαναλαμβάνουν λέξεις που άκουσαν από άλλους χωρίς καν να κατανοούν το νόημά τους, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια των γονιών τους. Επίσης, η χρήση κακών λέξεων μπορεί να είναι ο τρόπος του παιδιού να τραβήξει την προσοχή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε

 

*Δεδομένου ότι ως γονείς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά σας, είναι σημαντικό να μην έχετε μια συμπεριφορά που δεν θέλετε να έχουν τα ίδια. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση των κακών λέξεων. Αν λέτε στο παιδί ότι δεν πρέπει να βρίζει και στη συνέχεια εσείς οι ίδιοι έχετε αυτή τη συμπεριφορά, δεν μπορείτε να περιμένετε και πολλά. Προσπαθήστε λοιπόν να μη βρίζετε μπροστά τα παιδιά σας.

*Πολλές φορές ένα μικρό παιδί που λέει κακές λέξεις μπορεί να είναι ένα αρκετά αστείο θέαμα. Προσπαθήστε όμως να μη γελάσετε με αυτή τη συμπεριφορά του νηπίου καθώς έτσι θα του στείλετε μεικτά σήματα και θα θεωρήσει ότι ενθαρρύνετε αυτή του τη συμπεριφορά. Αντί λοιπόν να ξεσπάσετε σε γέλια, εξηγήστε στο παιδί με ήρεμη φωνή ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τέτοιες λέξεις γιατί μπορεί να στεναχωρήσουν κάποιον.

*Αν το παιδί συνεχίζει να λέει κακές λέξεις παρά το γεγονός ότι του έχετε ξεκαθαρίσει ότι δεν εγκρίνετε αυτή τη συμπεριφορά, τότε θα πρέπει να θέσετε κάποιους κανόνες. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί ότι κάθε φορά που θα λέει μια κακή λέξη θα πρέπει να βάζει στο βάζο 1 ευρώ ή ότι θα πρέπει να πέφτει για ύπνο 10 λεπτά νωρίτερα.

*Στην περίπτωση που το παιδί -πιθανότατα στην εφηβεία- χρησιμοποιεί βρισιές για να εξωτερικεύσει τον θυμό του, τότε θα πρέπει να εστιάσετε την προσέγγισή σας στη ρίζα του προβλήματος. Βοηθήστε το παιδί να βρει υγιείς τρόπους να διαχειρίζεται τον θυμό του, χωρίς να φέρνει τους άλλους σε δύσκολη θέση και χωρίς να αγνοεί τα όριά σας.