Η υγιής, θετική σχέση μεταξύ γονιών και παιδιών είναι ζωτικής σημασίας για πολλούς λόγους, ακόμη και για το ζήτημα της πειθαρχίας και της καλής συμπεριφοράς τους. Όταν έχετε μια υγιή σχέση με το παιδί, εκείνο θα προσπαθεί περισσότερο να σας ακούει, επιδεικνύοντας την επιθυμητή συμπεριφορά.

Οι καθημερινές δόσεις θετικής προσοχής μάλιστα, μπορούν να μειώσουν αισθητά τα προβλήματα συμπεριφοράς εκ μέρους των παιδιών. Αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αφιερώνετε όλο σας τον χρόνο στο παιδί.

Πώς επηρεάζει η θετική προσοχή των συμπεριφορά των παιδιών

Αντίθετα, μερικές ώρες ποιοτικού χρόνου μαζί αποτελεί τον πυρήνα της θετικής προσοχής.

Όταν τα παιδιά λαμβάνουν τακτικές δόσεις υγιούς, θετικής προσοχής, μειώνουν τις συμπεριφορές που «προσελκύουν» οποιουδήποτε είδους προσοχή. Τα παιδιά είναι λιγότερο πιθανό να κλαίνε, να κάνουν την ίδια ερώτηση ξανά ή ξανά, ή να αρχίζουν να σπρώχνουν τον αδερφό τους όταν τους έχουν δοθεί κανονικές δόσεις θετικής προσοχής.

Η θετική προσοχή κάνει επίσης τις αρνητικές συνέπειες πιο αποτελεσματικές. Τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στο χρονικό όριο όταν λαμβάνουν τακτικά ποιοτικό χρόνο με τους γονείς τους.

Επιπλέον, η θετική προσοχή βοηθά στην οικοδόμηση μιας υγιούς σχέσης με το παιδί σας. Όταν έχετε έναν στενό δεσμό, οι θετικές συνέπειες, όπως ο έπαινος, γίνονται πολύ πιο αποτελεσματικές.

Πώς θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί;

Όσο και αν το θέλουμε, δεν μπορούμε, δυστυχώς, να αφιερώσουμε όλο μας τον χρόνο στα παιδιά. Ωστόσο, ακόμα και μία ώρα ποιοτικού χρόνου μπορεί να κάνει αισθητή διαφορά τόσο στην συμπεριφορά του παιδιού όσο και στην μεταξύ σας σχέση.

Μερικοί τρόποι για να διασφαλίσετε ότι περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί με τα παιδιά, περιλαμβάνουν:

  • Καταργήστε τις περισπασμούς κατά τη διάρκεια του χρόνου σας μαζί. Κλείστε την τηλεόραση, διαχωρίστε τον εαυτό σας από τα αδέλφια τους και δώστε στο παιδί ότι έστω και για λίγο θα είστε μόνο οι δυο σας.
  • Αποφύγετε να κάνετε πολλές ερωτήσεις, απλά παίξτε μαζί του ή χαλαρώστε παρέα. Αφήστε εκείνο να επιλέξει μια μικρή δραστηριότητα που μπορείτε να κάνετε μαζί.