Μετά το άνοιγμα των δημοτικών, ακολουθεί και το άνοιγμα των Γυμνασίων και έτσι τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν και πάλι σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και φυσικά να ξυπνάει μια συγκεκριμένη ώρα.

Πώς θα ξυπνήσει εγκαίρως το παιδί;

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μπορούσατε να υιοθετήσετε για να βοηθήσετε το παιδί να κοιμάται και να ξυπνά εγκαίρως, περιλαμβάνουν:

Συγκεκριμένη ώρα ύπνου

Δεδομένου ότι παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον εννέα ώρες ύπνου για να ξεκουράζονται και να τονώνουν την ενέργειά τους, ως γονείς πρέπει να φροντίζουμε ώστε τα παιδιά μας να ξεκουράζονται επαρκώς.

Για αυτό θα ήταν καλό να επιλέγεται μια ώρα ύπνου που θα ταιριάζει τόσο στο παιδί όσο και στην ηλικία του και να τηρείται αυτήν την ώρα ακόμα και τα Σαββατοκύριακα ώστε να μην διαταραχθεί το πρόγραμμα ύπνου του.

Προετοιμασία πριν τον ύπνο

Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί να παραμείνει οργανωμένο, φτιάχνοντας τα πράγματά του από το προηγούμενο βράδυ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μαζεύει το γραφείο, την τσάντα και τα πράγματά του πριν ακόμα ξεκινήσει την ρουτίνα του ύπνου του και χαλαρώσει. Επίσης βοηθητικό θα ήταν να έχει ήδη επιλέξει τι θα φορέσει αύριο ώστε να μην καθυστερήσει.

Κλείνουμε τα φώτα

Το έντονος φως μπορεί να διακόψει τον ύπνο του παιδιού για αυτό είναι σημαντικό, τουλάχιστον μία ώρα πριν να ξαπλώσει η τηλεόραση, το κινητό ή το tablet να κλείνει.

Το έντονο φως μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ύπνου του παιδιού, γι’ αυτό φροντίζουμε να έχουμε έναν απαλό φωτισμό στο σπίτι, ακόμη και προτού κοιμηθεί το παιδί. Αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι, αφήνουμε αναμμένο στο δωμάτιό του μόνο ένα φωτάκι ύπνου.

Ξυπνάμε και τρώμε θρεπτικό πρωινό

Τίποτα δεν θα ξυπνήσει το παιδί καλύτερα από ένα χορταστικό και θρεπτικό πρωινό.

Χωρίς να ξεχνάμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το παιδί, φροντίζουμε να συμπεριλαμβάνουμε στο πρωινό του και τροφές που του αρέσουν. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με τα χρώματα ή τα σχήματα.