Δεν υπάρχει γονιός που να έχει καταφέρει απευθείας να πειθαρχήσει το παιδί του, κάνοντάς το να ακούει πάντα τις συμβουλές ή τις προτροπές του. Αυτή η διαδικασία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μία καθημερινή πρόκληση, ειδικά όταν το παιδί βρίσκεται ακόμα στην νηπιακή ηλικία, που δεν μπορεί ακόμη να μιλήσει και επομένως να συζητήσει με τον γονιό.

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας μιας και οι παρακάτω τρόποι θα ομαλοποιήσουν την κατάσταση κατά πολύ, αφήνοντας το παιδάκι σας αλλά και εσάς ευχαριστημένους.

Βρείτε την αιτία

Η κακή συμπεριφορά μπορεί να αποφευχθεί, αρκεί να παρατηρήσετε τι είναι αυτό που πραγματικά την πυροδοτεί, μιας και τα νήπια δεν μπορούν να αντισταθούν στην σκανταλιά. Δοκιμάστε, αν έχουν την τάση να πειράζουν συγκεκριμένα αντικείμενα του σπιτιού, να τα απομακρύνετε, αλλάζοντας τους θέση όταν δεν θα βλέπουν.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμα και αντιπερισπασμούς, προκειμένου να τα βοηθήσετε να αντισταθούν στον όποιο πειρασμό.

Μείνετε συνεπείς

Παραμείνετε σταθεροί στον τρόπο που αντιδράτε στην άσχημη συμπεριφορά του παιδιού σας, μιας και οι εναλλαγές σας θα το μπερδέψουν και δεν θα μπορέσει να διακρίνει τελικά τι θέλετε από εκείνο.

Εάν αντιδράτε με τον ίδιο τρόπο, πιθανότατα να κατανοήσει και να σταματήσει την άσχημη συμπεριφορά μετά την τέταρτη φορά.

Είναι σημαντικό, όταν προσπαθείτε να πειθαρχήσετε το παιδί σας παραμένετε ψύχραιμοι, ακόμα και αν σας νευριάζει και να μην λυγίζετε, παρά τις φωνές ή τα δάκρυά του.

Σωστές μάχες

Εάν του λέτε σε όλα όχι, τότε το παιδί θα συνηθίσει σε αυτό και δεν θα μπορεί να κατανοήσει τις προτεραιότητές σας. Ορίστε τι είναι σημαντικό να γίνεται ή να μην γίνεται για εσάς, θέστε τα όριά σας και προχωρήστε αναλόγως, δείχνοντας στο παιδί πως κάθε πράξη έχει και συνέπειες, τις οποίες θα πρέπει να επωμιστεί.

Ταυτόχρονα, προσπαθήστε να χαλαρώσετε λιγάκι και να μην είστε αρνητικοί ακόμα και στα πιο μικρά πράγματα, μιας και έτσι θα γίνετε πιο ξεκάθαροι αναφορικά με το τι ακριβώς ζητάτε από το παιδί.