Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, για αυτό είναι σημαντικό να περνάτε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Μερικές από τις οικογενειακές δραστηριότητες, που μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί, περιλαμβάνουν:

Ζωγραφική ή χορός;

Κάντε ένα διαφορετικό πρόγραμμα κάθε ημέρα και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε την ζωγραφική ή και τον χορό. Με την ζωγραφική τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν την δημιουργικότητά τους ενώ με τον χορό, μπορούν να γυμνάσουν το σώμα τους, εκτονώνοντας όλη τους την ενέργεια.

Ενθαρρύνετέ τα να ζωγραφίσουν οτιδήποτε μπορούν να φανταστούν και έπειτα κρεμάστε τα μικρά έργα τέχνης στο δωμάτιό τους. Έπειτα δοκιμάστε να χορέψετε μαζί τους και να τραγουδήσετε, αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις ανησυχίες.

Ξεκαθαρίζουμε την ντουλάπα με… πασαρέλα

Ξεκινήστε από την ντουλάπα των παιδιών. Ενθαρρύνετέ τα να δοκιμάσουν όλα τα ανοιξιάτικα ρούχα ή και τα χειμερινά, ακόμα κι εκείνα που δεν φορούν συχνά και να περπατήσουν έως τον καθρέφτη ώστε να αποφασίσουν αν τα θέλουν και εσείς να διαπιστώσετε έαν τους κάνουν.

Με αυτόν τον τρόπο το παιδί διασκεδάζει και εσείς καταφέρνετε να ξεκαθαρίσετε επιτέλους την ντουλάπα του.

Φέρνουμε το σινεμά στο σπίτι

Καθίστε όλοι μαζί και καταγράψτε τις αγαπημένες σας ταινίες, παιδικές αλλά και οικογενειακές. Κάθε βράδυ μπορείτε να απολαμβάνετε μαζί με τα βουτυρένια σας σπιτικά ποπ κορν και μια διαφορετική ταινία.

Μετά το τέλος της ταινίας ή και την επόμενη ημέρα, ρωτήστε τα παιδιά τι έμαθαν ή τι είναι αυτό που τους έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση στην ταινία που είδατε.

Μαγειρεύουμε παρέα με τα παιδιά

Αφήστε τα μικρά να σας κρατήσουν παρέα στην κουζίνα όσο μαγειρεύετε. Μπορείτε να τους αναθέσετε δουλειές ανάλογα με την ηλικία τους ή ακόμα και να ζητήσετε τις ιδέες τους για το τι μπορείτε να φτιάξετε.

Αφήστε τα μικρότερα παιδιά να προετοιμάσουν το τραπέζι για το φαγητό ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να τους μάθετε πώς να πλένουν και να καθαρίζουν σωστά τα λαχανικά ή και τα φρούτα. Έτσι μαθαίνουν να αναλαμβάνουν ευθύνες ενώ παράλληλα εξασκούν βασικές δεξιότητες, που θα αποτελέσουν τις βάσεις της ανεξαρτησίας τους.