Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι αυξημένες απαιτήσεις τόσο του δικού σας οργανισμού όσο και του εμβρύου καθιστούν απαραίτητη την αύξηση θρεπτικών συστατικών που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Η αύξηση αυτή αφορά το σύνολο των θρεπτικών συστατικών, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, βιταμίνες.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες τροφές που δεν πρέπει να τρώτε, κυρίως λόγω της περιεκτικότητάς τους σε «τοξικές» για το έμβρυο ενώσεις ή λόγω της αυξημένης πιθανότητας επιμόλυνσής τους με βλαβερά συστατικά ή πιθανές αλλοιώσεις τους.

Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στην εγκυμοσύνη

 

-Φαγητά που περιέχουν ωμό αβγό

Μείνετε μακριά από γλυκά όπως τιραμισού, μους που δεν έχει ψηθεί καλά ή τρόφιμα όπως σπιτική μαγιονέζα ή διάφορα dressings που μπορεί να περιέχουν ημιμαγειρεμένα ή ωμά αυγά, καθώς υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από σαλμονέλα.

-Ωμά ψάρια ή θαλασσινά

Τα ωμά ή καπνιστά ψάρια, π.χ. σούσι, καπνιστός σολομός, ή τα θαλασσινά που δεν έχουν μαγειρευτεί καλά, μπορεί να περιέχουν βακτήρια ή παράσιτα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση και συνεπώς θα πρέπει να τα αποφεύγετε.

-Μη καλοψημένο κρέας

Αποφύγετε την κατανάλωση κρέατος ή πουλερικών εάν δεν είναι πολύ καλά μαγειρεμένα, αφού μπορεί να περιέχουν βακτήρια όπως τοξόπλασμα ή σαλμονέλα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε προϊόντα όπως τα λουκάνικα ή τα φαγητά που περιέχουν κιμά.

-Συκώτι και εντόσθια

Υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσής τους με τοξόπλασμα, το οποίο μπορεί να αποβεί μοιραίο για την εγκυμοσύνη.

-Μαλακά τυριά, πατέ και αλλαντικά

Ορισμένα μαλακά τυριά τύπου μπρι ή μπλε τυριά τύπου ροκφόρ, καθώς επίσης πολλά αλλαντικά και πατέ κρεάτων που δεν έχουν υποστεί μαγειρική επεξεργασία μπορεί να περιέχουν λιστέρια, ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει λιστερίωση, με σοβαρές συνέπειες για το έμβρυο. Συνεπώς αποφύγετε τα εν λόγω τρόφιμα και επιλέξτε σκληρά τυριά που έχουν παρασκευαστεί από παστεριωμένο γάλα και προϊόντα κρέατος καλά μαγειρεμένα.

-Μεγάλα ψάρια

Ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας, ο τόνος, ο σολομός, περιέχουν αυξημένα ποσά υδραργύρου και θα πρέπει να τα αποφεύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προτιμήστε λιπαρά ψάρια όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, ο μπακαλιάρος.

-Ενεργειακά ποτά

Περιέχουν συστατικά όπως η ταυρίνη, η ινοσιτόλη, η καρνιτίνη και το τζινσένγκ. Η ασφάλεια κατανάλωσης πολλών από τα εν λόγω συστατικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν έχει διερευνηθεί επαρκώς και άρα καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε.

-Καφεΐνη με μέτρο

Δεδομένου ότι καφεΐνη δεν περιέχει μόνο ο καφές αλλά και άλλες τροφές, όπως το μαύρο τσάι και η μαύρη σοκολάτα, θα πρέπει να συνυπολογίζετε τη συνολική ποσότητα καφεΐνης που προσλαμβάνετε καθημερινά από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που θα καταναλώσετε. Η ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνετε πρέπει να είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.