Τα παιδιά περιτριγυρίζονται από οθόνες και ήδη από την νηπιακή ηλικία, μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με το Internet, πραγματοποιώντας την πρώτη πλοήγηση. Αν κι αποτελεί ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας αλλά και ενίσχυσης των γνώσεών του είναι σημαντικό να μάθει να πλοηγείται με ασφάλεια σε αυτό.

Σύντομος οδηγός ασφαλούς πλοήγησης

Μερικοί κανόνες για ασφαλή πλοήγηση περιλαμβάνουν:

Εμπιστοσύνη

Το πιο σημαντικό στοιχείο για να ενισχύσετε το αίσθημα αλλά και την ουσιαστική ασφάλεια του παιδιού είναι να οικοδομήσετε μια σχέσης εμπιστοσύνης μαζί του, δίνοντάς του να καταλάβει ότι θα βρίσκεστε πάντα δίπλα του για να το βοηθήσετε, ανεξάρτητα από το εάν έχει κάνει κάποιο λάθος.

Το Α και το Ω είναι να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε να μη φοβάται να μας πει τι κάνει στο Διαδίκτυο, και φυσικά να μη σταματάμε να ενημερωνόμαστε για όλα τα νεότερα δεδομένα σχετικά με αυτό.

Ενημερώνουμε το παιδί για τους κινδύνους

Μιλάμε με το παιδί για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται στο Διαδίκτυο, δίνοντάς του παραδείγματα από την πραγματική ζωή. Του εξηγούμε, για παράδειγμα, γιατί πρέπει να είναι προσεκτικό με την αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων παραλληλίζοντας το με το αν θα τα αποκάλυπτε σε έναν άγνωστο άνθρωπο.

Χαρακτηριστική είναι η online έρευνα από το Χαμόγελο του Παιδιού, όπου δείχνει άμεσα ποιοι είναι μερικοί από τους κινδύνους που μπορεί να συναντήσει.

Κρατάμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

Στόχος μας δεν είναι να τρομοκρατήσουμε το παιδί ώστε να μην χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο ή εάν κάνει κάτι λάθος να μην μας το πει. Αντίθετα είναι σημαντικό να κρατήσουμε τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, ώστε εάν το παιδί κάνει κάποια «ζαβολιά» να μας το πει ανοιχτά.

Του εξηγούμε ότι ο κόσμος του Διαδικτύου δεν είναι αληθινός κι ότι στην περίπτωση που αντιμετωπίσει το οποιοδήποτε πρόβλημα, θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να μας ειδοποιήσει.

Μιλάμε για τις διαδικτυακές φιλίες

Μιλάμε στο παιδί για τις «φιλίες» μέσω Διαδικτύου, κάνοντάς το να καταλάβει ότι ένας άγνωστος διαδικτυακός φίλος μπορεί να είναι ένας τελείως ψεύτικος και επικίνδυνος χαρακτήρας.

Επίσης το συμβουλεύουμε να μην αποδέχεται οποιοδήποτε αίτημα φιλίας, ακόμα και αν το πρόσωπο που φαίνεται στο εικονίδιο, του θυμίζει κάποιο γνωστό ή φαίνεται οικείο πρόσωπο.

Σε ό,τι αφορά το μεγάλο ζήτημα των social media, ανοίγουμε μαζί με το παιδί μας έναν λογαριασμό, ώστε να γνωρίζουμε τον κωδικό, και τον συνδέουμε με το κινητό μας τηλέφωνο, ώστε να ενημερωνόμαστε αν προκύψει κάτι.