Η πανδημία του κοροναϊού μάς κρατάει κλεισμένους στα σπίτια μας και μας αφήνει χωρίς το παραμικρό ίχνος ενέργειας. Και ενώ είναι απολύτως φυσιολογικό μερικές ημέρες να νιώθουμε υπνηλία, αν αναζητάμε συνεχώς μια ακόμη κούπα καφέ για να βρούμε ενέργεια ή αν ονειρευόμαστε το κρεβάτι μας με τα μάτια ανοιχτά, πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο ζωής μας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Ορίστε λοιπόν όσα μπορούμε να κάνουμε για να νικήσουμε την κούραση και να γεμίσουμε ενέργεια.

*Βάζουμε τη γυμναστική στη ζωή μας

Η γυμναστική -και ειδικά η πρωινή γυμναστική– ανεβάζει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Εάν λοιπόν χρειαζόμαστε ένα διεγερτικό για να ξεκινήσουμε την ημέρα μας, βάζουμε τη γυμναστική στη ζωή μας.

Μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης είναι αρκετά για να αρχίσουμε την ημέρα μας γεμάτοι ενέργεια. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε από τον καναπέ και να βάλουμε τα αθλητικά μας.

*Καθιερώνουμε μια σταθερή ρουτίνα ύπνου

Ο ανεπαρκής και κακής ποιότητας ύπνος οδηγεί σε εξάντληση την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει αρνητικά τη διάθεσή μας, μας κάνει να αισθανόμαστε κόπωση και υπνηλία και φυσικά μειώνει τα επίπεδα ενέργειάς μας. Είναι σημαντικό να κοιμόμαστε 7-9 ώρες κάθε βράδυ, έτσι ώστε ο οργανισμός μας να έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τις φθορές που υφίστανται διάφορα συστήματά του κατά τη διάρκεια της ημέρας και να ξεκουραστεί.

Εξίσου σημαντική όμως είναι και η καθιέρωση μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη από το νοσοκομείο «Brigham and Women’s Hospital», οι άνθρωποι που κοιμούνται την ίδια ώρα κάθε βράδυ είναι πιο υγιείς και πιο επιτυχημένοι σε ό,τι και αν κάνουν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξηγούν ότι η ασυνέπεια στα ωράρια ύπνου κάνει τον οργανισμό να εκκρίνει με ακανόνιστο ρυθμό μελατονίνη (η ορμόνη του ύπνου), με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε υπνηλία και ατονία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

*Προσαρμόζουμε τη διατροφή μας

Μπορεί όταν νιώθουμε τα επίπεδα ενέργειά μας πεσμένα, να στρεφόμαστε σε τρόφιμα και ροφήματα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και συγκεκριμένα σε ζάχαρη, όμως αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Αν και αυτές οι επιλογές μπορούν να δώσουν μια άμεση ώθηση στην ενέργειά μας, δεν αποτελούν παρά μια προσωρινή λύση, που στη συνέχεια μας αφήνει και πάλι εξουθενωμένους.

Προκειμένου να έχουμε μια διατροφή που μας χαρίζει ενέργεια είναι σημαντικό να τρώμε ένα ισορροπημένο πρωινό, να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα και να καταναλώνουμε καφεΐνη με μέτρο.

*Μένουμε ενυδατωμένοι

Δεν είναι τυχαίο ότι το νερό χαρακτηρίζεται πηγή ζωής, αφού είναι το δεύτερο απαραίτητο συστατικό για τη ζωή μας μετά το οξυγόνο. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό αφυδάτωσης (1-3%) αυξάνει το αίσθημα κόπωσης, ενώ η επαρκής ενυδάτωση φαίνεται να σχετίζεται με υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, διάθεσης και μνήμης.

Ανάλογα με το φύλο, την ηλικία, το βάρος, τη σωματική δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι ανάγκες του οργανισμού σε νερό διαφοροποιούνται. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), η γενική σύσταση για την επαρκή ημερήσια πρόσληψη υγρών,είναι 2 λίτρα για τις ενήλικες γυναίκες και 2,5 λίτρα για τους ενήλικους άνδρες.

Φροντίζουμε λοιπόν να έχουμε πάντα κοντά μας ένα ποτήρι με νερό, ώστε να μένουμε ενυδατωμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατ΄επέκταση να κρατάμε τα επίπεδα ενέργειάς μας σε ισορροπία.

*Κόβουμε το κάπνισμα

Αν και όλοι ξέρουμε τις πολλαπλές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να βγάλουν από τη ζωή τους το τσιγάρο. Ως γνωστόν, το κάπνισμα επιβαρύνει την αναπνευστική λειτουργία και μειώνει την οξυγόνωση του αίματος, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μειωμένη ενέργεια. Σίγουρα το να κόψετε το κάπνισμα απαιτεί επιμονή και αυτοσυγκράτηση εκ μέρους σας, ωστόσο αξίζει την προσπάθεια.

-Σε κάθε περίπτωση, αν νιώθουμε ότι η ενέργειά μας έχει μειωθεί απότομα ή αντιμετωπίζουμε παράλληλα και άλλα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθούμε στον γιατρό μας