Ίσως αυτό που έχει λείψε στα παιδιά την εποχή της καραντίνας είναι τα πάρτι γενεθλίων.

Μέρες που είναι αφιερωμένες στους μικρούς μας ήρωες έγιναν ξαφνικά ίδιες με όλες τις άλλες.

Όσοι χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα πέρυσι αναγκαστικά αυτοσχεδιάσαμε. Εξηγήσαμε στα παιδιά μας ότι σύντομα όλο αυτό θα έχει τελειώσει και θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τα γενέθλια των ονείρων του.

Ο καιρός όμως πέρασε, σε λίγες μέρες κλείνουμε ένα χρόνο στο σπίτι, και πρέπει να φανούμε πιο προετοιμασμένοι.

Τα πετυχημένα γενέθλια, χωρίς παππούδες, γιαγιάδες και αγαπημένους φίλους μπορεί να μοιάζουν ακατόρθωτα αλλά δεν είναι.

Δείτε πώς θα το γιορτάσετε στο σπίτι

Το πιο βασικό είναι να έχουμε καλή διάθεση και κυρίως εκείνη την ημέρα να την αφιερώσουμε αποκλειστικά στον πρωταγωνιστή της ημέρας.

Να μην δουλεύουμε, να μην ανοίξουμε τον υπολογιστή, να έχουμε όλη την προσοχή στραμμένη στο τιμώμενο πρόσωπο. Η αφοσίωση αυτή μαζί με μερικές έξυπνες ιδέες θα κάνουν τη μέρα του παιδιού αξέχαστη.

Πρωινό στο κρεβάτι

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Μια κίνηση που σίγουρα δεν θα περιμένει ένα παιδί είναι να του σερβίρουμε πρωινό στο κρεβάτι. Σε στολισμένο δίσκο, με λίγο παραπάνω σοκολάτα στο γάλα –για το καλό της ημέρας- και μια ζωγραφιά από όλη την οικογένεια είναι η καλύτερη αρχή.

Όλο το σπίτι διακοσμημένο

Οι εκπλήξεις είναι πάντα ευχάριστες, ειδικά για ένα παιδί. Από το παιδικό δωμάτιο, το μπάνιο, την κουζίνα και φυσικά το σαλόνι, όλα πρέπει να θυμίζουν πάρτι. Ακόμα και αν δεν προβλέπονται καλεσμένοι η διάθεση πρέπει να είναι η ίδια. Με κλειστά καταστήματα δεν είναι πολύ εύκολο να προμηθευτούμε τα απαραίτητα ωστόσο με λίγη προσπάθεια όλο και κάποια κατασκευή θα μπορέσουμε να φτιάξουμε.

Αγαπημένο φαγητό

Το μεσημεριανό φαγητό, η ώρα που όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι, πρέπει να είναι και αυτό προσαρμοσμένο στην ειδική περίσταση. Βγάλτε το καλό σερβίτσιο, στρώστε το πιο όμορφο τραπεζομάντηλο και σερβίρετε το αγαπημένο φαγητό του παιδιού. Ακόμα και τα μακαρόνια με κιμά είναι γιορτινά αν το παιδί αυτό επιθυμεί.

Μικροί ζαχαροπλάστες

Η κουζίνα είναι πάντα μια μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά. Αποφασίστε εκείνη την ημέρα ότι αξίζει να λερώσουν λίγο παραπάνω και να ανακατέψουν σκεύη και κουτάλες για τη δική τους διασκέδαση. Σκεφτείτε από πριν αν θα φτιάξετε τούρτα γενεθλίων ή κάτι πιο πρωτότυπο, όπως μικρά πολύχρωμα μάφιν που μοιάζουν με τούρτα όταν ενωθούν, και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Προσπαθήστε να μην θυμώσετε για τυχόν απροσεξίες. Για αλεύρι που θα πέσει στο χαλί, για τη σοκολάτα που θα απλωθεί παντού. Αν τα πείσετε να βοηθήσουν και στην καθαριότητα τόσο το καλύτερο, άλλωστε στα παιδιά αρέσει ότι έχει σχέση με νερό, όπως το πλύσιμο των πιάτων.

Δώρο πάση θυσία

Τα παιδιά γνωρίζουν σίγουρα τις ιδιαίτερες συνθήκες της καραντίνας και καταλαβαίνουν ότι τα καταστήματα είναι κλειστά. Ωστόσο αν μπορέσουμε να παραγγείλουμε κάτι εγκαίρως ηλεκτρονικά θα ήταν τέλεια. Αλλιώς τα γειτονικά καταστήματα, περίπτερα, μίνι μάρκετ κρύβουν μικρούς θησαυρούς. Μπορεί να μην είναι το εντυπωσιακό παιχνίδι που ονειρεύτηκε το παιδί αλλά σίγουρα θα εκτιμήσει την προσπάθεια σας τόσο για να βρείτε κάτι αξιόλογο, όσο και για να το αμπαλάρετε με δικά σας μέσα.

Πάρτι έκπληξη μέσω… zoom

Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, οι διαδικτυακές συναντήσεις μπορεί να είναι διευρυμένες ή όχι. Οργανώστε από πριν meeting με μέλη της οικογένειας, φίλους του από το σχολείο, και με όποιον άλλο μπορεί το παιδί να ήθελε να μοιραστεί τη χαρά του. Μπορεί το τραγουδάκι των γενεθλίων να μην είναι απόλυτα συγχρονισμένο και  κάποια στιγμή να μιλάνε όλοι οι καλεσμένοι μαζί, αλλά είναι σίγουρο ότι το παιδί θα ενθουσιαστεί που θα τους δει. Νέες συνθήκες, νέες συνήθειες.

Το καλύτερο για το τέλος

Η μέρα έχει κυλήσει όσο καλύτερα γίνεται και πρέπει και το τέλος της να είναι το ίδιο απολαυστικό. Βάλτε όλοι πιτζάμες, βγάλτε τα κρυμμένα ποπ κορν από το ντουλάπι και αφήστε το παιδί να διαλέξει την αγαπημένη του ταινία. Το πιο πιθανό είναι ότι θα κοιμηθεί στον καναπέ πριν τους τίτλους τέλους και ίσως μαζί του και εσείς αλλά δεν πειράζει. Απόψε μπορείτε να κάνετε το δικό σας πιτζάμα πάρτι και να κοιμηθείτε όλοι στο σαλόνι.