Αν τελευταία βλέπουμε το βάρος μας να αυξάνεται, δεν χρειάζεται να τρομοκρατηθούμε ή να στραφούμε σε μια ακραία δίαιτα. Στην πραγματικότητα, το αδυνάτισμα δεν πρέπει να είναι βασανιστικό. Ακολουθώντας τους δέκα παρακάτω κανόνες θα είμαστε σε θέση να χάσουμε βάρος αποτελεσματικά και εύκολα.

Δέκα κανόνες για εύκολο αδυνάτισμα

Κανόνας 1ος – Αντιστεκόμαστε στον πειρασμό

Όπως όλοι ξέρουμε, ο βασικός υπεύθυνος για την αύξηση του βάρους μας είναι η λιγούρες μας για παχυντικές τροφές και όχι η πραγματική πείνα μας. Προκειμένου να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, θα πρέπει να μάθουμε να αντιστεκόμαστε στους… διατροφικούς πειρασμούς. Την επόμενη φορά που θα σκεφτούμε να παραγγείλουμε πίτσα, διαβάζουμε ένα βιβλίο ή τηλεφωνούμε σε μια φίλη μας, ώστε να ξεχάσουμε τη λιγούρα μας.

Κανόνας 2ος – Επιλέγουμε έξυπνα τα σνακ μας

Μπορεί παλαιότερα να κυριαρχούσε η αντίληψη ότι το τσιμπολόγημα είναι εχθρός της σιλουέτας μας, σήμερα όμως οι διατροφολόγοι θεωρούν πως είναι καλύτερα να ικανοποιούμε την πείνα μας αντί στο τέλος της ημέρας να καταβροχθίζουμε ό,τι βρεθεί μπροστά μας. Οι καλύτερες επιλογές για σνακ είναι οι πρωτεϊνούχες τροφές, όπως μία φέτα τυρί ή μια κουταλιά φυστικοβούτυρο με κομμάτια μήλου.

Κανόνας 3ος – Φτιάχνουμε ένα θρεπτικό πρωινό

Ένα πρωινό αποτελούμενο κυρίως από πρωτεΐνες, όχι μόνο θα ικανοποιήσει την πείνα μας, αλλά και θα μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Προτιμάμε, λοιπόν, να φάμε αυγά αντί για ψωμί με μαρμελάδα.

Κανόνας 4ος – Τρώμε συγκεντρωμένοι

Όταν τρώμε βλέποντας τηλεόραση ή ενώ ασχολούμαστε με το κινητό μας, μπορεί να καταλήξουμε να καταναλώνουμε άθελά μας έως και 40% περισσότερες θερμίδες, σύμφωνα με σχετική έρευνα. Γι΄ αυτό καλό είναι να τρώμε συγκεντρωμένοι, ακόμη κι αν τρώμε μόνοι μας.

Κανόνας 5ος – Βάζουμε τη γυμναστική στην καθημερινότητά μας

Δεν χρειάζεται να γυμναζόμαστε με τις ώρες, χρειάζεται όμως να βάλουμε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητά μας, ώστε να καίμε θερμίδες και να αυξάνουμε τη μυϊκή μας μάζα. Ακόμη και τώρα που τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης παραμένονυν κλειστοί, μπορούμε να γυμναστούμε στο σπίτι, να βγούμε για περπάτημα ή να ξεκινήσουμε το τρέξιμο.

Κανόνας 6ος – Μένουμε μακριά από το αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν πολλές υγρές θερμίδες που δεν πρόκειται να μας προσφέρουν κανένα θρεπτικό συστατικό, παρά μόνο να μας αφυδατώσουν και να μας ανοίξουν την όρεξη. Προσπαθούμε λοιπόν να αποφεύγουμε το αλκοόλ.

Κανόνας 7ος – Τρώμε φρούτα αντί για γλυκά

Όταν έχουμε επιθυμία για κάτι γλυκό, επιλέγουμε φρούτα αντί για γλυκά. Τα φρούτα είναι φτωχά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα. Φροντίζουμε να τρώμε φρούτα δύο φορές την ημέρα και θα δούμε αισθητή διαφορά στην όρεξή μας.

Κανόνας 8ος – Πίνουμε περισσότερο νερό

Η πιο κλασική και πιο αποτελεσματική συμβουλή είναι να μένουμε συνεχώς ενυδατωμένοι, ώστε να περιορίζουμε την όρεξή μας για φαγητό. Πολλές είναι οι φορές που νομίζουμε ότι πεινάμε, ενώ στην πραγματικότητα διψάμε.

Κανόνας 9ος – Ξεκουραζόμαστε επαρκώς

Ξεκινάμε να ξαπλώνουμε για ύπνο μισή ώρα νωρίτερα τη νύχτα και να ξυπνάμε μισή ώρα αργότερα το πρωί. Αυτή η μικρή αλλαγή μπορεί να μας οδηγήσει σε πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές, αφού όταν είμαστε ξεκούραστοι είναι λιγότερο πιθανό να έχουμε λιγούρες για παχυντικές, λιπαρές τροφές.

Κανόνας 10ος – Ζυγιζόμαστε

Φροντίζουμε να ανεβαίνουμε στη ζυγαριά μία φορά την εβδομάδα, πάντα πρωί και νηστικοί, ώστε να παρακολουθούμε την πρόοδό μας. Αν βλέπουμε το βάρος μας σταθερό ή να αυξάνεται, είναι μια ένδειξη ότι κάτι δεν κάνουμε σωστά. Ίσως χρειαστεί, λοιπόν, να επιλέξουμε πιο ελαφριές τροφές ή να γυμαστούμε περισσότερο.