Η πανδημία σε συνδυασμό με το κρύο μάς κρατούν κλεισμένους μέσα στα σπίτια μας. Ακόμη και με αυτές τις συνθήκες, ως γονείς ψάχνουμε συνεχώς νέους τρόπους να προσφέρουμε νέα και σωστά ερεθίσματα στα παιδιά μας, ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξή τους. Τι καλύτερο λοιπόν από το να περάσουμε ποιοτικό χρόνο με τα μικρά μας διαβάζοντάς τους αγαπημένα παραμύθια;

Ας καθίσουμε αγκαλιά, λοιπόν, στον καναπέ για να βουτήξουμε μαζί σε κόσμους υπέροχους, ειδικά μάλιστα τις ημέρες που ο δικός μας κόσμος φαίνεται λίγο πιο μουντός.

Τι προσφέρουν τα παραμύθια στα παιδιά μας;

-Ενισχύουν την ψυχο-συναισθηματική τους ανάπτυξη

Τα παραμύθια βοηθούν τα παιδιά να κατανοούν βαθύτερα τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων, βοηθώντας τα έτσι να αποκτήσουν ενσυναίσθηση. Μια καλή τεχνική για να διδάξουμε στα παιδιά μας ένα συναίσθημα είναι με το να το εντοπίζουμε σε άλλους. Όταν λοιπόν διαβάζουμε παραμύθια, ρωτάμε τα παιδιά μας πώς πιστεύουν ότι μπορεί να αισθάνεται ο χαρακτήρας. Αυτό όχι μόνο εμπλουτίζει το συναισθηματικό τους λεξιλόγιο, αλλά παράλληλα τους διδάσκει την ενσυναίσθηση.

-Πυροδοτούν τη φαντασία τους

Οι άνθρωποι που έχουν φαντασία τείνουν να είναι πιο αισιόδοξοι και πολλές φορές πιο ευρηματικοί. Ο φανταστικός κόσμος των παραμυθιών ανοίγει νέα μονοπάτια στην σκέψη των παιδιών και τα βοηθάει να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους.

-Οξύνουν την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Τα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά τον τρόπο να λύνουν τα προβλήματά τους, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιούν. Τα διδάσκουν πώς να τα βγάζουν πέρα στις δύσκολες καταστάσεις, ενώ παράλληλα τα βοηθούν να νιώσουν ότι μπορούν τα ίδια να αλλάξουν τον κόσμο. Μάλιστα, δεν χρειάζεται να πρόκειται για βιβλία που πραγματεύονται τα συγκεκριμένα θέματα. Τα περισσότερα παραμύθια δείχνουν στα παιδιά τι σημαίνει να έχουν ψυχικό σθένος και να βρίσκουν λύσεις σε δυσκολίες και προβλήματα που αναπόφευκτα θα παρουσιαστούν μπροστά τους.

-Τα βοηθούν να ξεπερνούν τους φόβους τους

Τα παραμύθια αναφέρονται στα άγχη και τις ανησυχίες των παιδιών με κατανοητό τρόπο και χωρίς να υποτιμούν τη σημασία τους, όπως πολλές φορές τείνουμε να κάνουμε εμείς οι μεγάλοι. Έτσι, τα παραμύθια προσεγγίζουν υπαρξιακά διλήμματα που έχουν τα παιδιά, βοηθώντας τα να ξεπερνούν τους φόβους τους.

-Καλλιεργούν την κουλτούρα του διαβάσματος

Τα παιδιά που έχουν μάθει να ξεφυλλίζουν βιβλία από μικρά, που έχουν ακούσει και απολαύσει ιστορίες, αντιμετωπίζουν το διάβασμα ως απόλαυση και όχι ως «δουλειά». Έτσι, είναι πιο πιθανό καθώς μεγαλώνουν να προτιμούν τα βιβλία από τα βιντεοπαιχνίδια.

-Δυναμώνουν τη μεταξύ μας σχέση

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και είναι πολύ πιθανό σύντομα να μας λείψουν οι αγκαλιές τους. Διαβάζοντάς τους βιβλία ενώ τα έχουμε στην αγκαλιά μας, απολαμβάνουμε τα χάδια τους και δυναμώνουμε τη μεταξύ μας σχέση, διασκεδάζοντας.