Η μονιμότητα του αντικειμένου είναι ένα γνωστικό ορόσημο στα βρέφη και μελετήθηκε για πρώτη φορά από τον Ελβετό ψυχολόγο Jean Piaget. Πρόκειται για τη διανοητική ικανότητα να καταλαβαίνουμε ότι τα άτομα ή τα αντικείμενα υπάρχουν ακόμη και όταν δεν τα βλέπουμε, δεν τα αισθανόμαστε και δεν τα ακούμε. Τα βρέφη συχνά δεν καταλαβαίνουν τη μονιμότητα των αντικειμένων. Είναι ο λόγος που αναστατώνονται όταν ένα αντικείμενο ή ένας γονιός εξαφανίζεται ενώ παίζουν παιχνίδια, όπως το κούκου τσα.

Πότε αναπτύσσουν τα μωρά την κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου;

Η κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου στα μωρά αναπτύσσεται σταδιακά με μικρά επιτεύγματα σε διαφορετικές ηλικίες. Ο Jean Piaget πρότεινε μια θεωρία της γνωστικής ανάπτυξης στα μωρά. Σύμφωνα με αυτήν τη θεωρία, τα βρέφη αναπτύσσουν την κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου στο τέλος του αισθητικοκινητικού σταδίου, το οποίο διαρκεί έως την ηλικία των δύο ετών.

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να αναπτύξει την κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά συνήθως αναπτύσσουν την κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου ανεξάρτητα από τα εξωτερικά ερεθίσματα που λαμβάνουν. Ωστόσο, οι γονείς μπορούν να δοκιμάσουν να παίξουν παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση της μονιμότητας του αντικειμένου. Αυτά τα παιχνίδια θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στην εξάσκηση αρκετών άλλων γνωστικών δεξιοτήτων του μωρού.

*Κούκου τσα

Ίσως το πιο κλασικό και αγαπημένο παιχνίδι. Τα βρέφη λατρεύουν να βλέπουν πρόσωπα και αυτό το παιχνίδι εξαφάνισης και γρήγορης επανεμφάνισης μπορεί να τα ενθουσιάσει. Μπορείτε να κρύψετε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας ή μια πετσέτα.  Φωνάξτε το όνομα του μωρού σας καθώς κρύβετε το πρόσωπό σας μπροστά του και αν αγγίξει το κάλυμμα ή τα χέρια σας, εμφανιστείτε και πείτε του με ενθουσιασμό «με βρήκες».

*Κρυφτό

Τα μωρά αναγνωρίζουν τις φωνές των γονιών τους. Χρησιμοποιήστε αυτήν την ικανότητα αναγνώρισης φωνής για να βοηθήσετε το μωρό σας να συνειδητοποιήσει την ύπαρξή σας ακόμη κι όταν δεν σας βλέπετει. Το μωρό μπορεί μερικές φορές να αναστατωθεί κατά τη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού, καθώς δεν σας βλέπει στο οπτικό του πεδίο, αλλά μπορεί να ακούσει τη φωνή σας. Ίσως οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού, αλλά σταδιακά το μωρό θα συνειδητοποιήσει την παρουσία σας με βάση τη φωνή σας ακόμη και όταν βρίσκεστε εκτός του οπτικού πεδίου του.

*Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Επιλέξτε το αγαπημένο παιχνίδι του μωρού σας και κρύψτε το με αργές κινήσεις κάτω από την κουβέρτα ή την πετσέτα του ενώ εκείνο σας παρακολουθεί. Βεβαιωθείτε ότι ένα μέρος του παιχνιδιού φαίνεται κάπως και ενθαρρύνετε το μωρό να το βρει. Όταν το βρει, αναφωνήστε, «εδώ είναι» ή «δες τι βρήκες.» Κάντε σταδιακά το παιχνίδι πιο δύσκολο κρύβοντας εντελώς τα παιχνίδια.