Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες το να έχει μια οικογένεια μόνο ένα παιδί θεωρείτο περίεργο και ασυνήθιστο. Παράλληλα, τα μοναχοπαίδια θεωρούνταν μοναχικά, κακομαθημένα και εγωκεντρικά. Ωστόσο, τα πράγματα πλέον έχουν αλλάξει, αφού ολοένα και περισσότερες οικογένειες αποτελούνται από ένα μόνο παιδί. Στην πραγματικότητα, ένα μοναχοπαίδι είναι πιο πιθανό να είναι ώριμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ανατροφή του είναι εύκολη. Ορίστε λοιπόν μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν μεγαλώνετε μοναχοπαίδι.

*Ενθαρρύνετε την κοινωνικότητά του

Για να μην αισθάνονται μοναξιά, τα μοναχοπαίδια αναπτύσσουν συχνά φανταστικούς φίλους ή δεσμούς με άψυχα αντικείμενα, όπως κούκλες ή λούτρινα ζώα. Δεν έχει σημασία πόση προσοχή δίνετε στο μοναχοπαίδι, μερικές φορές χρειάζεται κάποιον συνομήλικο για να κάνει παρέα. Γι’ αυτό όταν έχετε μοναχοπαίδι είναι ακόμη πιο σημαντικό να ενθαρρύνετε την κοινωνικότητά του και τις φιλίες του.

*Δώστε το καλό παράδειγμα

Τα αδερφάκια -ακόμη και μέσα από τους τσακωμούς τους- μαθαίνουν πώς να συναναστρέφονται άλλους ανθρώπους στην ηλικία τους και παράλληλα αναγκάζονται να μοιράζονται τα πράγματά τους και τους γονείς τους. Το μοναχοπαίδι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να αποκτήσει και να εξασκήσει αυτές τις ικανότητες μέσα στην οικογένειά του, επομένως το πώς συμπεριφέρεστε εσείς ως γονείς του είναι ακόμη πιο καθοριστικό. Φροντίστε λοιπόν να δείχνετε στο παιδί πώς να μοιράζεται, να κάνει συμβιβασμούς και να επιλύει τις διαφορές του με υγιή τρόπο.

*Βοηθήστε το να γίνει ανεξάρτητο

Ένα παιδί που μεγαλώνει χωρίς αδέρφια έχει την εντύπωση ότι οι γονείς του είναι πάντα διαθέσιμοι για εκείνο και την κάλυψη των αναγκών του. Σίγουρα, οι γονείς -όσα παιδιά και να έχουν- πάντα θέλουν να βοηθούν και να στηρίζουν τα παιδιά τους, όμως η ανεξαρτησία είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που μπορεί να έχει κανείς. Γι’ αυτό δώστε στο μοναχοπαίδι σας την ευκαιρία να γίνει ανεξάρτητο, αναθέτοντάς του καθήκοντα που ταιριάζουν στο ηλικιακό του στάδιο, ώστε να μάθει σιγά σιγά να βασίζεται στις δικές του δυνάμεις.

*Βάλτε όρια

Το μοναχοπαίδι πολλές φορές έχει την αίσθηση ότι είναι… ένας από τους ενήλικες, πιστεύοντας ότι η γνώμη του έχει την ίδια βαρύτητα με των γονιών του. Κι ενώ είναι σημαντικό το παιδί να γνωρίζει ότι η άποψή του γίνεται σεβαστή, χρειάζεται επίσης όρια. Εξηγήστε του λοιπόν ότι μερικές αποφάσεις τις παίρνουν μόνο οι γονείς. Παράλληλα, φροντίστε με κάθε ευκαιρία να περνάτε χρόνο και οι δύο σας ως ζευγάρι, χωρίς το παιδί.

*Μην του κάνετε όλα τα χατίρια

Οι γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί πολλές φορές έχουν την εντύπωση ότι πρέπει να ικανοποιούν άμεσα κάθε ανάγκη και επιθυμία του παιδιού τους. Έτσι, το μοναχοπαίδι μπορεί να μεγαλώσει με την αίσθηση ότι αυτόματα θα παίρνει πάντα ό,τι θέλει, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θα ισχύει στη μετέπειτα ζωή του. Βάλτε λοιπόν κάποιους οικογενειακούς κανόνες και μείνετε πιστοί σε αυτούς, ώστε το παιδί να καταλάβει ότι δεν μπορούν να γίνονται πάντα όλα με τον τρόπο που θέλει εκείνο.