Η μεταμόρφωσή μας σίγουρα δεν είναι περίπατος αλλά ούτε και ανέφικτο όνειρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε σε αυτό το παιχνίδι της αυτοβελτίωσης είναι η δράση. Να μπούμε δηλαδή στο παιχνίδι και να παίξουμε, αφού δεν μπορούμε να είμαστε νικητές σε ένα παιχνίδι που δεν συμμετέχουμε.

Να κάνουμε όσα μας αναλογούν και να μη διστάζουμε να κολυμπάμε όταν μας ανοίγονται νέοι ορίζοντες. Με λίγα λόγια να αλλάξουμε, να ενεργήσουμε αποφασιστικά, να δεσμευτούμε με πίστη. Μόνο έτσι η ζωή θα μας επιβραβεύσει χαρίζοντάς μας απρόσμενες νίκες.

Οπως υπέροχα έχει πει ο Robin Sharma, κάθε αλλαγή είναι δύσκολη αρχικά, μπερδεμένη στο μέσο και υπέροχη στο τέλος.

Τι δεν πρέπει όμως να κάνουμε για να ενεργοποιήσουμε τα χαρίσματά μας και να γίνουμε οι ήρωες της ζωής μας;

Δεν απολαμβάνουμε τον τίτλο του καλού παιδιού

Η ροπή μας να λέμε «ναι» έχει τίμημα, αφού κάθε φορά που λέμε «ναι» σε κάτι ασήμαντο, λέμε «όχι» σε κάτι σημαντικό. Εξασκούμαστε λοιπόν στην τέχνη του «όχι» και εκπαιδευόμαστε στο να αντέχουμε την αποδοκιμασία των άλλων για να μπορέσουμε να ευθυγραμμιστούμε με τη δική μας αλήθεια.

Δεν βασίζουμε την ευτυχία μας σε κάτι εξωτερικό

Η πραγματική δύναμη δεν έρχεται ποτέ έξωθεν. Η ανεξάντλητη δύναμή μας ανακαλύπτεται και εκφράζεται όταν έρθουμε σε επαφή με τα ταλέντα και τις κλίσεις μας. Γι’ αυτό δεν πρέπει να τροφοδοτούμε την υλιστική όρεξή μας ούτε και να βασίζουμε την ταυτότητά μας στην ύλη και στα γήινα αγαθά, αφού η δύναμη που μας δίνουν είναι πλασματική.

Δεν υποτιμούμε τις μικρές επιλογές

Οι μικρές επιλογές έχουν μεγάλη βαρύτητα (τι λέμε, τι σκεφτόμαστε, τι τρώμε, τι κάνουμε), αφού ο τρόπος που ζούμε τις ώρες μας, διαμορφώνει τις μέρες μας και ο τρόπος που ζούμε τις μέρες μας διαπλάθει τη ζωή μας και καθορίζει το πεπρωμένο μας. Κάνοντας λοιπόν μικρά βήματα καθημερινά, οδηγούμαστε σε μια καλύτερη ζωή.

Η αυτοβελτίωση δεν θέλει αντιπερισπασμούς

Οργανώνουμε τις μέρες μας με τους δικούς μας όρους και έτσι εισπράττουμε τις ανταμοιβές της αυτοπειθαρχίας, του θάρρους, της ενσυναίσθησης, της ακεραιότητας, της αυτοβελτίωσης.

Αν κατευνάσουμε την όρεξή μας για πάθη και περιττές πολυτέλειες, θα αυξήσουμε την πείνα μας για ουσιαστικές επιδιώξεις όπως αυτή της προσφοράς, της χρησιμότητας και της επίδρασης. Ετσι, θα μετατοπιστούμε βαθιά.

Δεν προβάλλουμε τα δυνατά μας στοιχεία

Δίνουμε απλόχερα στον εαυτό μας χώρο στοχασμού για να μπορέσουμε να αποδιώξουμε τις έγνοιες και τις αρνητικές σκέψεις. Δεν ξεχνάμε ότι η έμπνευση τρέφεται από την απομόνωση, η οποία μας βοηθά να επανεκτιμήσουμε όλους μας τους θησαυρούς.

Δουλεύουμε ήσυχα με τον εαυτό μας και αναπτύσσουμε τη δεξιότητα να επικεντρωνόμαστε στη βελτιστοποίηση μιας συγκεκριμένης δεξιότητάς μας για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ακριβώς όπως κάνουν οι πρωτοκλασάτοι κάθε είδους.

Δεν είμαστε απλοί διεκπεραιωτές

Δεν επιτρέπουμε τις αναβολές. Αλλάζουμε τη νοοτροπία μας ώστε να μη λειτουργούμε μηχανικά και εφαρμόζουμε τη λογική της λεπτοδουλειάς έχοντας εσωτερική επιμονή. Η εμμονική προσοχή και εστίαση ακόμη και στην πιο ελάχιστη λεπτομέρεια είναι αυτή που θα μας κάνει να διακριθούμε και να αναβαθμίσουμε την προσωπική αλλά και επαγγελματική μας ανάπτυξη.

Δεν αφήνουμε την προσοχή μας να διασπάται

Ζούμε σε μια εποχή διασπασμένης επικέντρωσης, με τις νέες τεχνολογίες να διαβρώνουν το δυναμικό μας. Αντί να σπαταλάμε χρόνο σε δραστηριότητες μηδενικής αξίας και να ξεγλιστράμε στην κατάσταση του θύματος, καταλογίζοντας σε άλλους ευθύνες για τη δυσάρεστη πραγματικότητά μας, κάνουμε το extra mile, το κάτι παραπάνω.

Είμαστε απόλυτα παρόντες, έντονα επινοητικοί και εξαιρετικά καταρτισμένοι.

Ετσι, βλέπουμε τις ζωές μας βαθμιαία να καλυτερεύουν και τις μικρές μας νίκες να στοιβάζονται. Ολα αυτά, τροφοδοτώντας την έμφυτη δύναμή μας και ξαναγράφοντας το αφήγημά μας.

Δεν χάνουμε τον ενθουσιασμό μας

Το σκοτάδι μας βοηθά να εκτιμήσουμε το φως και η θνητότητά μας είναι ένα δώρο, αφού μας υπενθυμίζει ότι ίσως και να μην υπάρχει αύριο. Ετσι, ζούμε με ενθουσιασμό, μένουμε επικεντρωμένοι στα σημαντικά παρά τις δυσκολίες της καθημερινότητας και κυνηγάμε τα όνειρά μας σήμερα.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Ειρήνη Ορφανού, συμβουλευτική ψυχολόγο MSc.