Πολλοί έφηβοι θέλουν να ωριμάσουν.. κάπως απότομα, καθώς βλέπουν και θέλουν να αποκτήσουν πιο γρήγορα τις ελευθερίες των ενηλίκων. Ωστόσο, θα πρέπει να περάσουν από κάποια «μαθήματα», καθώς όπως το μωρό μαθαίνει να μπουσουλά, έτσι και τα έφηβα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να σκέφτονται και να κάνουν ορισμένα πράγματα με συγκεκριμένους τρόπους ως ώριμοι ενήλικες.

Εξοικείωση με την αιτία και την συνέπεια

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα με το οποίο πρέπει να εξοικειωθούν οι έφηβοι είναι ότι οι ενέργειές τους έχουν και συνέπειες. Οι σημερινές ενέργειες οδηγούν στα αποτελέσματα του αύριο. Αυτό ισχύει σε κάθε πτυχή της ζωής.

Ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν τον εαυτό τους θα έχει επιδράσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία, γεγονός που πρέπει να βοηθήσετε το παιδί να καταλάβει. Μπορούν να παραμείνουν αυθόρμητοι, καθώς είναι ελεύθεροι να κάνουν τις δικές τους επιλογές, ωστόσο θα πρέπει να είναι συνειδητοποιημένοι.

Οι έφηβοι πρέπει να αγαπήσουν την σκληρή δουλειά

Αφού, οι έφηβοι κατανοήσουν ότι κάθε τους πράξη έχει και συνέπειες θα μπορέσουν να συνειδητοποιήσουν και την αξία αλλά κυρίως την αναγκαιότητα της σκληρής δουλειάς και της αμείωτης προσπάθειας προς ένα στόχο. Θα καταλάβουν ότι για να πετύχουν θα πρέπει να προσπαθήσουν και αυτό είναι η αρχή για να ξεκινήσουν να ωριμάζουν.

Για αυτό είναι σημαντικό να δώσετε στο παιδί να καταλάβει ότι οι στόχοι «απαιτούν» εξάσκηση, πράγμα που με την σειρά του χρειάζεται φροντίδα, χρόνο και αφοσίωση.

Πλάνο, οργάνωση, προτεραιότητες

Η «ενηλικίωση» μπορεί να είναι μια πολύπλοκη διαδικασία με πολλές ευθύνες, γεγονός που θα πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν από νωρίς, βοηθώντας να ωριμάσουν. Για αυτό χρειάζονται τον προγραμματισμό και την οργάνωση, καθώς η αξιοπιστία είναι μεγάλο μέρος του να είναι κανείς ώριμος.

Οι συνεργάτες, οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας και οι συνάδελφοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα κάνουν τα πράγματα που λένε ότι θα κάνουν. Οι λογαριασμοί θα χρειάζονται πληρωμή και τα deadline στην εργασία τους θα πρέπει να τηρηθούν.

Πείτε αυτά στο παιδί και βοηθήστε το να κατανοήσει πώς αυτά τα πράγματα δεν συμβαίνουν απλά αλλά ότι χρειάζεται πνευματική και πρακτική προετοιμασία, σχέδιο και οργάνωση.