Το παιχνίδι είναι σημαντικό για τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας – δηλαδή, την ικανότητα του μωρού σας να σκέφτεται, να κατανοεί, να επικοινωνεί, να θυμάται, να φαντάζεται και να επεξεργάζεται τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Το παιχνίδι του μωρού αφορά τις αλληλεπιδράσεις του με εσάς. Και όταν αλληλεπιδράτε με το μωρό σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, δίνετε στο μικρό σας σημαντικές πληροφορίες για την κατανόηση του κόσμου. Για παράδειγμα, ένα απλό παιχνίδι «κούκου τσα» βοηθά το μωρό σας να μάθει ότι όταν η μαμά ή ο μπαμπάς εξαφανίζεται, επιστρέφουν.

Επίσης, το παιχνίδι με το μωρό σας χτίζει τη σχέση σας και στέλνει ένα απλό αλλά ισχυρό μήνυμα – ότι είναι σημαντικό για εσάς. Αυτό το μήνυμα είναι το κλειδί για να βοηθήσετε το μωρό σας να μάθει ποιο είναι και ποια είναι η θέση του στον κόσμο. Παράλληλα, του δίνει την αυτοπεποίθηση να συνεχίσει να εξερευνά και να μαθαίνει τον κόσμο.

Η τρυφερή σχέση αγάπης με το μωρό σας θέτει τα θεμέλια για όλους τους τομείς της μάθησης και της ανάπτυξής του.

Ιδέες για παιχνίδι ώστε να ενυσχίσετε τη γνωστική ανάπτυξη του μωρού σας

Στους 3-6 μήνες

  • Διαβάστε βιβλία, τραγουδήστε τραγούδια και απαγγείλετε παιδικά ποιηματάκια. Τα μωρά εντυπωσιάζονται επίσης από υφάσματα με διαφορετικές υφές και μαριονέτες.
  • Διδάξτε στο μωρό σας πώς να κρατάει, να ρίχνει και να κυλάει διάφορες μπάλες. Αυτό βοηθά το μωρό σας να μάθει πώς κινούνται τα πράγματα.
  • Παίξτε με κουδουνίστρες, κουδούνια και άλλα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο.
  • Βάλτε παιχνίδια γύρω από το μωρό σας για να ενθαρρύνετε την κινητική του ανάπτυξη.

Στους 6-12 μήνες

Από αυτήν την ηλικία, εσείς και το μωρό σας μπορείτε να εξερευνήσετε περισσότερους τρόπους για να παίξετε:

  • Δώστε το μικρό σας πολλά διασκεδαστικά παιχνίδια μπάνιου, τα οποία μπορεί να γεμίσει, να αδειάσει και να τα αφήσει να επιπλέουν. Τα άδεια πλαστικά μπουκάλια γάλακτος μερικές φορές μπορούν να λειτουργήσου εξίσου καλά με τα παιχνίδια που αγοράζετε από το κατάστημα.
  • Δώστε του παιχνίδια στα οποία πρέπει να πατήσει κουμπιά για να συμβεί η δράση ή δοκιμάστε δραστηριότητες όπως ανακίνηση ή χτύπημα αντικειμένων.
  • Παίξτε με στοίβες από τουβλάκια και παιχνίδια που το μωρό σας μπορεί να κυλήσει ή να σπρώξει στο πάτωμα.
  • Όταν διαβάζετε με το μωρό σας, χρησιμοποιήστε διαφορετικές φωνές για διαφορετικούς χαρακτήρες ή κάντε ήχους διαφορετικών ζώων.

Να θυμάστε ότι…

*Μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας μερικές επιλογές παιχνιδιού για να διαλέξει, αλλά μην κατακλύζετε το μωρό σας με πάρα πολλές επιλογές, καθώς θα το μπερδέψετε. Επίσης, δώστε του χρόνο να διαλέξει τι και πώς θα παίξει.

*Προσπαθήστε να αποχωρήσετε από το παιχνίδι του μωρού σας και να του δώσετε την ευκαιρία να παίξει μόνο του μερικές φορές. Μπορείτε ακόμη να βοηθήσετε την εκμάθηση του μωρού σας περιγράφοντας τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, «Αυτό το δοχείο κάνει έντονο θόρυβο όταν το χτυπάς!».

*Είναι πάντα καλό να ανταποκρίνεστε στα ενδιαφέροντα του μωρού σας και να μοιράζεστε τη χαρά του όταν ανακαλύπτει νέα πράγματα, όσο μικρά και αν σας φαίνονται. Για παράδειγμα, «Ουάου! Κοίτα πώς το μικρό κόκκινο σκάφος επιπλέει στην μπανιέρα!».