Χαλαρώστε. Το αξίζετε, είναι καλό για εσάς και χρειάζεται λιγότερο χρόνο από ό, τι νομίζετε. Τείνουμε να συνδέουμε την χαλάρωση, είτε σωματική είτε ψυχική, με σπα ή εκδρομές σε μικρά καταφύγια. Εσφαλμένα μιας και μπορούμε να φτάσουμε σε αυτό το στάδιο ηρεμίας και ευεξίας σε λιγότερο από 15 λεπτά με αυτές τις δραστηριότητες, τις οποίες μπορούμε να κάνουμε μαζί με τον σύντροφό μας ή και παρέα με τα παιδιά.

Διαλογισμός κατά του στρες

Λίγα λεπτά εξάσκησης διαλογισμού την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του άγχους. «Ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι ο καθημερινός διαλογισμός μπορεί να αλλάξει τις νευρικές οδούς του εγκεφάλου, κάνοντάς σας πιο ανθεκτικούς στο άγχος» επισημαίνει ο ψυχολόγος Robbie Maller Hartman.

Είναι απλό. Καθίστε, διατηρώντας σε ευθεία τον κορμό σας και αφήνοντας τα πόδια σας στο πάτωμα. Κλείστε τα μάτια σας κι εστιάστε την προσοχή σας στην επανάληψη ενός ενδυναμωτικού μάντρα, όπως «νιώθω γαλήνη». Τοποθετήστε το ένα χέρι στην κοιλιά σας για να συγχρονίσετε το μάντρα με τις αναπνοές σας.

Βαθιές ανάσες

Κάντε ένα διάλειμμα 5 λεπτών και εστιάστε στην αναπνοή σας. Καθίστε με τον κορμό σας σε ευθεία, τα μάτια κλειστά και το ένα χέρι στην κοιλιά σας. Εισπνεύστε αργά από τη μύτη σας, αισθάνεστε την αναπνοή να ξεκινά από την κοιλιά σας και να φτάνει μέχρι το πάνω μέρος του κεφαλιού σας. Αντιστρέψτε τη διαδικασία καθώς εκπνέετε από το στόμα σας.

«Η βαθιά αναπνοή μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να εξουδετερώσουμε το στρες, καθώς επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό και μειώνει την αρτηριακή πίεση» επισημαίνει η ψυχολόγος Judith Tutin.

Να είστε παρόντες

Μειώστε ταχύτητα. «Πάρτε πέντε λεπτά και επικεντρωθείτε σε μία μόνο συμπεριφορά με επίγνωση» προτείνει η ψυχολόγος Judith Tutin. Παρατηρήστε πώς αισθάνεστε τον αέρα στο πρόσωπό σας όταν περπατάτε και πώς τα πόδια σας αισθάνονται όταν χτυπούν το έδαφος.

Όταν περνάτε χρόνο στη στιγμή και εστιάζετε στις αισθήσεις σας, θα πρέπει να αισθάνεστε λιγότερη ένταση.

Γελάστε

Ένα καλό γέλιο δεν μας βοηθά μόνο ψυχικά. Μειώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες του σώματος και ενισχύει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που ονομάζονται ενδορφίνες, οι οποίες βοηθούν τη διάθεσή σας.

Χαλαρώστε και απολαύστε την αγαπημένη σας κωμική σειρά ή βίντεο των αγαπημένων σας κωμικών, διαφορετικά δοκιμάστε να μιλήσετε με κάποιο από τα αγαπημένα σας πρόσωπα και ειδικά με εκείνα που μπορούν να σας κάνουν να γελάσετε με την καρδιά σας.