Παρόλο που κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία που προκύπτουν κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο ειδικά στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο και συμβαίνουν συχνότερα τη νύχτα.

Οι κράμπες στα πόδια προκαλούν τους μυς σας – ειδικά τους μυς στη γάμπα σας – να συστέλλονται ακούσια, προκαλώντας οδυνηρούς σπασμούς. Ενώ συνήθως είναι προσωρινές, οι κράμπες στα πόδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας είναι ιδιαίτερα ενοχλητικές μέχρι να περάσουν.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ελαχιστοποιήσετε την ένταση και τη συχνότητα αυτών των σπασμών αλλά και να αποτρέψετε την εμφάνισή τους.

Πώς θα αντιμετωπίσετε τις κράμπες στα πόδια

Εάν αντιμετωπίζετε κράμπα στο πόδι, δοκιμάστε να το τεντώσετε. Τραβήξτε απαλά τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω, μετά κουνήστε τα δάχτυλα των ποδιών σας και κάντε απαλό μασάζ στη γάμπα σας.

*Κάντε stretching

Για να ελαχιστοποιήσετε τις κράμπες στα πόδια, ακολουθήστε μια τακτική ρουτίνα διατάσεων. Προτού πέσετε για ύπνο, προσπαθήσετε να τεντώνετε τα πόδια σας καθημερινά, δίνοντας έμφαση στις γάμπες σας.

*Μείνετε σωματικά δραστήρια

Πέρα από τις διατάσεις, το να μένετε σωματικά δραστήρια κάνοντας προπονήσεις κατάλληλες για εγκυμοσύνη μπορεί να σας βοηθήσει να προλάβετε τις κράμπες στα πόδια. Οι αερόβιες ασκήσεις σε χαμηλή ένταση, όπως το περπάτημα και το κολύμπι, είναι εξαιρετικοί τρόποι για να αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό, να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματός σας και να διατηρήσετε τους μυς σας σε φόρμα. Σε κάθε περίπτωση, προτού γυμναστείτε συμβουλευτείτε σχετικά τον γυναικολόγο σας.

*Περιορίστε τις ώρες που κάθεστε

Αποφύγετε να στέκεστε ή να κάθεστε σε μια θέση για πολύ ώρα. Εκτός εάν ο γιατρός σας σάς έχει συμβουλεύσει να μένετε ξαπλωμένη στο κρεβάτι, φροντίστε να σηκώνεστε συχνά και να κινείστε.

*Μείνετε ενυδατωμένη

Το να μένετε ενυδατωμένη όλη την ημέρα μπορεί επίσης να κρατήσει μακριά τις κράμπες στα πόδια. Προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας.  Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό). Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι λειτουργεί για εσάς και την κατάστασή σας.

*Φορέστε σωστά παπούτσια

Η εγκυμοσύνη δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για σαγιονάρες ή ψηλά τακούνια. Φροντίστε να φοράτε παπούτσια που υποστηρίζουν το βάρος του σώματός σας και παρέχουν απορρόφηση των κραδασμών. Επιπλέον, επιλέξτε ένα ζευγάρι παπούτσια που είναι αρκετά άνετο ακόμη κι όταν πρήζονται τα πόδια σας.

*Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μέταλλο που εμπλέκεται σε εκατοντάδες χημικές αντιδράσεις στον οργανισμό σας και κατέχει βασικό ρόλο στη διασφάλιση της συνολικής υγείας σας. Το μαγνήσιο -μεταξύ άλλων- βοηθάει την υγεία σας, συμβάλλοντας στη χαλάρωση των μυών και αποτρέποντας τις κράμπες. Η μαύρη σοκολάτα, το σπανάκι, τα αμύγδαλα, η μπανάνα και τα όσπρια είναι τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο και αξίζουν μια θέση στη διατροφή σας.