Ο πόνος στα πόδια είναι αρκετά συχνός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κάποια γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο στα πόδια και τη σχετική δυσφορία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου (που προκαλείται από οίδημα ή πρησμένα πόδια) και την έναρξη του τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, η πίεση στα πόδια αυξάνεται κατά το τελευταίο τρίμηνο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα πόνου στην περιοχή.

Τι τον προκαλεί;

  • Η πιθανή βασική αιτία είναι η αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Κατά τη διάρκεια των προχωρημένων σταδίων της εγκυμοσύνης, το μέγεθος του μωρού τείνει να μετατοπίζει το κέντρο βάρους του σώματός σας. Έτσι, πρέπει να προσαρμόσετε τη στάση του σώματός σας, ειδικά όταν περπατάτε και στέκεστε, προκειμένου να αποφύγετε την απώλεια ισορροπίας και την πτώση. Η αλλαγή της στάσης σας ασκεί πίεση στα πόδια, οδηγώντας έτσι σε πόνο.
  • Κατά το τρίτο τρίμηνο, υπάρχει αυξημένη παραγωγή μιας ορμόνης που ονομάζεται ρελαξίνη. Η ρελαξίνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προετοιμασία μιας γυναίκας για τον τοκετό χαλαρώνοντας τους πυελικούς μυς και τους συνδέσμους. Επιπλέον, η ορμόνη αυτή προκαλεί χαλάρωση των μυών και των συνδέσμων των ποδιών, οδηγώντας σε φλεγμονή και πόνο στα πόδια.
  • Η εγκυμοσύνη μπορεί να αλλάξει τη ροή του αίματος στα πόδια, με αποτέλεσμα την κατακράτηση υγρών στην περιοχή. Η κατάσταση ονομάζεται οίδημα και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και πόνο στα πόδια.

Πώς θα ανακουφιστείτε

 

 

*Χρησιμοποιήστε ορθοπεδικούς πάτους, οι οποίοι μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τους πόνους

*Αποφύγετε τα ψηλοτάκουνα και τα σφιχτά παπούτσια και προτιμήστε ένα ζευγάρι άνετα αθλητικά παπούτσια

*Κάντε ζεστές ή δροσερές κομπρέσες στα πόδια σας για να ανακουφιστείτε άμεσα από τον πόνο

*Αποφύγετε το πολύωρο περπάτημα και την ορθοστασία

*Τη νύχτα κρατήστε τα πόδια σας ψηλά χρησιμοποιώντας μαξιλάρια

*Κάντε η ίδια απαλό μασάζ στα πόδια σας ή ζητήστε το από τον σύντροφό σας

*Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για άλλους τρόπους αντιμετώπισης