Μπορεί να νομίζατε ότι είναι πιο εύκολο να είστε έγκυος τον χειμώνα, συγκριτικά με το καλοκαίρι, αφού θα αποφύγετε τις υψηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, και η εγκυμοσύνη τον χειμώνα έχει τις προκλήσεις της. Ας δούμε λοιπόν πέντε πράγματα που πρέπει να προσέξετε αν είστε έγκυος τον χειμώνα.

1. Μείνετε ενυδατωμένη

Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να έχετε έντονη επιθυμία για νερό, τον χειμώνα -και ειδικά τις κρύες ημέρες- μπορεί να παραμελείτε την ενυδάτωσή σας. Ωστόσο, η επαρκής κατανάλωση νερού είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης σας. Αυτό που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι θα χρειαστείτε περισσότερο νερό από όσο πριν την εγκυμοσύνη σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας. Αν και η κατανάλωση νερού ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας, το πόσο δραστήρια είστε και ούτω καθεξής, ο γενικός κανόνας είναι ότι στην εγκυμοσύνη χρειάζεστε καθημερινά περίπου 9-11 ποτήρια υγρά (7-11 από αυτά να είναι νερό). Ωστόσο, φροντίστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το τι λειτουργεί για εσάς και την κατάστασή σας.

2. Μη βγάζετε τη σωματική άσκηση από την καθημερινότητά σας

Το κρύο σε συνδυασμό με την πανδημία δεν δημιουργούν αυτό που θα λέγαμε ιδανικές συνθήκες για γυμναστική. Κάπως έτσι είναι πολύ εύκολο να καταλήξετε να περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας στον καναπέ και να μην έχετε την παραμικρή διάθεση για σωματική άσκηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρείτε μια ήπια μορφή γυμναστικής, πάντα με την καθοδήγηση του γυναικολόγου σας. Το περπάτημα, για παράδειγμα, θεωρείται η καλύτερη άσκηση για εγκύους και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στην καθημερινότητά σας. Προτιμήστε να βγαίνετε για περπάτημα τις πρωινές ώρες, ώστε να επωφελείστε και από την ευεργετική δράση του ήλιου.

3. Προστατευτείτε από τα μικρόβια

Ειδικά αυτόν τον χειμώνα που η πανδημία του κοροναϊού συνεχίζει να απειλεί την υγεία μας, είναι πολύ σημαντικό να παίρνετε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να θωρακίσετε τον οργανισμό σας ενάντια στα μικρόβια και τους ιούς. Φροντίστε, λοιπόν, να φοράτε τη μάσκα σας, να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας και να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις και συναντήσεις.

4. Βρείτε τα κατάλληλα παπούτσια

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το κέντρο βάρους σας αλλάζει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είστε πιο επιρρεπής στις πτώσεις, ειδικά όταν τα πεζοδρόμια είναι βρεγμένα. Φροντίστε, λοιπόν, να βρείτε ένα ζευγάρι άνετα παπούτσια, χωρίς τακούνια και με αντιολισθητική σόλα.

5. Μείνετε ζεστή

Από τη μία το ζεστό σας παλτό πλέον δεν σας κάνει, από την άλλη δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να μπείτε σε έξοδα για ένα νέο πανωφόρι που θα φορέσετε μόνο λίγες φορές. Αυτό που μπορείτε να κάνετε ώστε να μείνετε ζεστή, αποφεύγοντας παράλληλα τα περιττά έξοδα, είναι να ντυθείτε σε στρώσεις. Για παράδειγμα, φορέσετε ένα ισοθερμικό φανελάκι, ένα T-shirt, ένα ζεστό πουλόβερ και από πάνω το παλτό σας.